Cultuur & boeken

Het lijden van Poolse Joden in Warschau

„Elk menselijk leven dat gered wordt, betekent de redding van het gehele menselijke ras”, schrijft de Spaanse auteur Mario Escobar in zijn nieuwe roman ”De meester van Warschau”. Het geeft precies de drijfveer weer van hoofdpersoon Janusz Korczak.

Anne-Minke Hakvoort
26 April 2023 15:04Gewijzigd op 26 April 2023 15:08
beeld KokBoekencentrum
beeld KokBoekencentrum

Korczak bestuurt een groot weeshuis in Warschau. Hij wordt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gedwongen om met al deze kinderen te verhuizen naar een speciale Joodse wijk, het getto. Zijn diepe liefde voor de kinderen bepaalt alles wat hij doet. Hij bedelt om voedsel bij de welgestelden, hij probeert zoveel mogelijk kinderen de wijk uit te smokkelen en gaat uiteindelijk zelf mee met de kinderen op het transport naar Treblinka, waar de dood wacht.

Korczak is een lichtbaken geweest te midden van een gitzwart bestaan. Hij heette in werkelijkheid Henryk Goldszmit en heeft grote bijdragen geleverd op het gebied van de pedagogiek. De auteur heeft deze roman gebaseerd op het dagboek van Korczak, om hem op deze manier te eren en de namen van de doden in herinnering te houden. „Zoals de kaddisj van de rouwende, een traditioneel Joods gebed voor de doden, wil dit boek namen redden uit de vergetelheid: de namen van zovelen die geleden hebben en gestorven zijn uit liefde voor de vrijheid.” Op een fijngevoelige manier beschrijft Escobar de keuzes die Korczak maakt, en hoe hij zijn leven in dienst stelde van het redden van weeskinderen. Een boeiende historische roman over het lijden van Poolse Joden in Warschau.

Boekgegevens

19241730.JPG

”De meester van Warschau”, Mario Escobar; uitg. KokBoekencentrum, 320 blz., € 22,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer