Soedanese oud-dictator al-Bashir van gevangenis naar ziekenhuis
De Soedanese oud-dictator Omar Hassan al-Bashir zit niet meer in de cel waar hij sinds 2019 zat opgesloten. Het leger zegt dat hij verplaatst is naar een militair ziekenhuis. De Rapid Support Forces (RSF) zouden later vijf gevangenissen hebben aangevallen en alle gevangenen hebben vrijgelaten.
Al-Bashir zou al voor de gevechten uitbraken naar dat ziekenhuis zijn gegaan. De afgelopen dagen gingen al geruchten dat al-Bashir zou zijn ontsnapt uit de gevangenis en ook een van zijn oud-ministers zei dinsdag dat hij de cel had verlaten. Het is onduidelijk waarom hij in het ziekenhuis zou zijn. Het kan zijn dat hij zorg nodig heeft, maar ook dat het militaire ziekenhuis een relatief veilige plek is tijdens al het geweld in Soedan.
Al-Bashir greep in 1989 met een staatsgreep de macht en was dertig jaar lang de alleenheerser van Soedan. In die jaren voerde hij vooral veel bloedige etnische oorlogen, eerst in het zuiden, dat tegenwoordig afgescheiden is, en later in Darfur. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag beschuldigde hem in 2008 van volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Al-Bashir is de eerste zittende president die werd vervolgd door het hof, dat hem nog altijd zoekt.
Het leger zegt dat ook tientallen andere figuren uit het regime van al-Bashir uit de gevangenis zijn bevrijd door de RSF, onder wie een aantal kopstukken die door het ICC worden gezocht voor oorlogsmisdaden. Bij de aanval op de gevangenissen zijn volgens het leger meerdere bewakers omgekomen.
Eind 2018 brak een volksopstand uit toen al-Bashir de prijs van brood wilde verhogen. Hij werd afgezet door hoge officieren en ging de cel in voor corruptie.
Het is sindsdien niet rustig geworden in Soedan en in 2021 volgde weer een staatsgreep. Het huidige conflict tussen het leger en de RSF heeft alles te maken met al-Bashirs gewelddadige heerschappij. De RSF is toen gevormd uit beruchte milities in de regio Darfur. De generaals van het leger en de paramilitaire groep werkten bij de vorige staatsgreep nog samen, maar de RSF-leider Mohamed Hamdan Dagalo ziet die samenwerking nu als een fout, omdat het de overblijfselen van het regime van al-Bashir nieuw leven zou hebben ingeblazen.