Buitenland

Arrestaties in New York voor runnen Chinees politiebureau

De Amerikaanse politie heeft in New York twee inwoners gearresteerd en aangeklaagd omdat ze als agenten voor de Chinese regering een politiebureau in Chinatown in Manhattan zouden runnen. De aanklager in Brooklyn beschuldigt het tweetal van 59 en 61 jaar van samenzwering. „Deze vervolging onthult de flagrante schending van de soevereiniteit van onze natie door de Chinese regering door een bureau van de geheime politie op te richten in het midden van New York City”, aldus aanklager Breon Peace. Het duo wordt op korte termijn voorgeleid.

ANP
17 April 2023 19:36Gewijzigd op 17 April 2023 19:53
beeld AFP, Spencer Platt
beeld AFP, Spencer Platt

In Washington zijn volgens Amerikaanse media daarnaast aanklachten ingediend tegen 34 leden van de Chinese politie. Zij zouden „gezochte” Chinese staatsburgers in de Verenigde Staten intimideren, lastigvallen en bedreigen. Verder zijn tien anderen, onder wie acht Chinese overheidsfunctionarissen, aangeklaagd.

In november sprak de FBI al over een Chinees politiebureau in Manhattan, als onderdeel van een wereldwijd netwerk van dergelijke buitenposten. In Europese landen waaronder Nederland wordt ook onderzocht of China eigen politiebureaus heeft opgezet. Beijing zelf zegt dat het gaat om „dienstencentra” waar Chinese staatsburgers papierwerk kunnen laten regelen door vrijwilligers.

De Spaanse actiegroep Safeguard Defenders stelde vorig jaar dat China zonder dat aan het gastland te melden politiebureaus had opgezet in dertig landen, waaronder Duitsland. RTL Nieuws en Follow the Money berichtten destijds dat de „servicestations” (ook) worden gebruikt om kritische Chinezen in Nederland in de gaten te houden en mogelijk onder druk te zetten. Volgens China zijn de kantoren bedoeld om lokale Chinese burgers bijvoorbeeld te helpen met het online verlengen van hun verlopen rijbewijs.

Beijing ontkende afgelopen november dat kantoren die in Nederland zijn opgezet politiebureaus zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei toen te onderzoeken met wat voor soort activiteiten de Chinese bureaus zich bezighouden. Minister Wopke Hoekstra noemde het bestaan van de bureaus in Nederland onaanvaardbaar en besloot dat ze per direct moesten sluiten, omdat was gebleken dat er in ieder geval consulaire activiteiten plaatsvonden zonder toestemming van Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer