Oekraïne: inspectie schepen met graan stokt opnieuw
De inspectie van schepen van en naar Oekraïense havens is maandag voor de tweede keer geblokkeerd, stelt de Oekraïense regering. De Oekraïners zeggen herhaaldelijk dat het stilleggen van de graandeal dreigt.
Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties bereikten in juli een overeenkomst, waardoor Oekraïne graan kan blijven exporteren via de Zwarte Zee, ondanks de oorlog met Rusland. De controle van de schepen wordt aangestuurd door een coördinatiecentrum in Istanbul.
Vorige week lag de inspectie al een keer stil, vanwege onenigheid tussen de controleurs uit de verschillende landen. Na een dag zou de inspectie weer hervat zijn, maar volgens de Oekraïners hebben de Russen sinds 10 april de registraties van schepen stopgezet die door Oekraïense havens worden ingediend. Ook zouden maandag weer inspecties zijn geblokkeerd. De Russen zouden hun eigen plan trekken als het gaat om welke schepen er wel of niet worden geïnspecteerd, tot ongenoegen van de inspecteurs van de andere partijen.
De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Bridget Brink, lichtte op Twitter toe dat momenteel meer dan vijftig schepen bij de rivier de Bosporus, die grenst aan de Zwarte Zee, wachten op goedkeuring om naar Oekraïense havens te gaan om graan te laden: „Rusland probeert de economie van Oekraïne te wurgen en de voedselstroom te vertragen in plaats van zich aan de voorwaarden van zijn overeenkomst te houden.”
Het graanakkoord wordt elke vier maanden automatisch verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar maakt. Rusland uit al maanden kritiek op de afspraken en dreigt herhaaldelijk de deal op te zeggen. Oekraïne stelde al meermaals dat de deal in „kritieke toestand” verkeert door het dwarsliggen van Rusland.