Buitenlandministers G7 samen in Japan, bijna 5 weken voor top
De buitenlandministers van de G7 komen bijeen in het Japanse Karuizawa, ten noordwesten van Tokio. Japan is de huidige voorzitter van de westerse overleggroep. Ze spreken naar verluidt onder meer over de afnemende invloed van het Westen zoals in het Midden-Oosten, de oorlog in Oekraïne en de spanning tussen China en Taiwan. In de tweede helft van mei is er in Hiroshima een topconferentie van de G7.
De G7 is een op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De Europese Unie, voorheen de Europese Economische Gemeenschap, schuift sinds 1977 ook aan. Het was aan het begin, in 1975, een samenkomst in een kasteel bij Parijs waar de eerste leden informeel over wereldproblemen spraken. Maar de G7 heeft steeds meer gewicht gekregen als een westerse topconferentie die zich ook met politieke kwesties bezighoudt.
De groep landen is goed voor rond de helft van mondiale rijkdom en tussen de 30 en 45 procent van het bruto binnenlandse product van alle landen. Er woont circa 10 procent van de wereldbevolking. De dominante westerse club lijkt echter snel aan invloed in te boeten en wordt bijvoorbeeld ingehaald door China. Het recente en discrete Chinese diplomatieke succes om de aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië in het Midden-Oosten nader tot elkaar te brengen, is in westerse hoofdsteden met grote verrassing en grote zorg gadegeslagen.