BuitenlandIsraël ingezoomd

Ook Israël genoemd in Pentagon Papers

In de onlangs gelekte documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie komt Israël ook nadrukkelijk aan de orde. Jeruzalem zou onder druk bereid zijn dodelijk wapentuig aan Oekraïne te leveren. En hoge functionarissen van de Mossad zouden medewerkers en burgers hebben aangezet tot deelname aan protesten tegen de regering.

14 April 2023 17:44Gewijzigd op 14 April 2023 17:49
Israëlische luchtafweer Iron Dome. beeld AFP, Jalaa Marey
Israëlische luchtafweer Iron Dome. beeld AFP, Jalaa Marey

Het is nog altijd de vraag in hoeverre de informatie van het departement die nu op straat ligt, betrouwbaar is. Vooralsnog wordt vooral de schatting van het aantal doden in het conflict tussen Rusland en Oekraïne in twijfel getrokken. Maar voor het overige gaan de Pentagon Papers wel precies over de gevoelige politieke discussies en militaire dilemma’s die momenteel spelen.

Dat geldt ook voor de documenten waarin Israël wordt genoemd. Daaruit zou blijken dat de Amerikaanse regering van mening is dat Jeruzalem ervan kan worden overtuigd zijn officiële beleid ten aanzien van de oorlog in Oekraïne te wijzigen. Vooralsnog heeft de Israëlische regering geweigerd wapens aan Kyiv te leveren, afgezien van systemen die bijvoorbeeld inkomend raketvuur kunnen detecteren. Israël wil Rusland niet te veel tegen zich in het harnas te jagen, om vrijheid van handelen in het Syrische luchtruim te behouden. Moskou heeft sinds de Syrische burgeroorlog een grote militaire vinger in de pap in Damascus.

In een stuk getiteld ”Israël: wegen om dodelijke hulp aan Oekraïne te verstrekken” schetst het Pentagon een aantal scenario’s waarin Jeruzalem bereid zou zijn onder andere luchtverdedigingssystemen en antitankraketten aan Kyiv te leveren. Dat zou dan vermoedelijk via derden –Turkije wordt met name genoemd– moeten gebeuren. Op die manier kan Israël officieel nog altijd de diplomatieke weg openhouden om naar een vreedzame oplossing te streven.

Een Israëlische koerswijziging kan optreden als de verhouding met Rusland verslechtert. Bijvoorbeeld als Russische luchtafweer een Israëlisch gevechtsvliegtuig boven Syrië uit de lucht schiet. Of als Moskou Iran van geavanceerde wapens en technologie voorziet.

Gevoeliger voor Israël is een gelekt document waarin wordt beweerd dat hooggeplaatste functionarissen van de Mossad medewerkers en burgers sinds februari hebben aangemoedigd om deel te nemen aan de protesten tegen de omstreden juridische hervormingen die de Israëlische regering wil doorvoeren. Op welke manier dat gebeurde, blijkt niet uit het stuk. De Mossad heeft de echtheid van het document ontkend. Een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu noemde de informatie „compleet onwaar en absurd”.

Los van de inhoudelijke betrouwbaarheid is een saillant detail dat het verzamelen van de bewuste informatie is gebeurd met toestemming van een federale rechter, op grond van de ”Wet toezicht buitenlandse inlichtingen”. Het zou bovendien gaan om zogenoemde ”signals intelligence”, wat doorgaans op het onderscheppen van communicatie duidt. Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten een zeer naaste bondgenoot hebben bespioneerd. Daarover is achter de schermen het laatste woord vermoedelijk nog niet gezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer