Versperringen rond pand Franse grondwetsraad voor pensioenoordeel
De Franse politie heeft hoge versperringen aangebracht rond het Constitutionele Hof in het hart van Parijs. Betogers belagen het hof als onderdeel van de maandenlange golf van betogingen tegen de fel omstreden hervorming van het pensioenstelsel. Het hof moet vrijdag tegen 18.00 uur bekendmaken of de pensioenplannen van de regering in lijn zijn met de wet. Weinigen verwachten volgens Franse media dat de negen opperrechters de plannen van tafel vegen, maar het is mogelijk dat ze onderdelen niet overeenkomstig de grondwet beschouwen.
Onder voorzitterschap van de sociaaldemocratische ex-premier Laurent Fabius zal het hof de pensioenplannen goedkeuren, deels goedkeuren of afwijzen. De regering van president Emmanuel Macron en premier Elisabeth Borne heeft de pensioenhervormingen met behulp van een grondwetsartikel door het parlement gedrukt. Het parlement heeft nooit ingestemd, maar heeft de regering ook niet ten val gebracht. Dat was toen de enige manier om de voorstellen van Macron en Borne te torpederen. De procedure om de wet zonder goedkeuring van het parlement aan te nemen, is volkomen wettig.
De linkse oppositie heeft voor het geval het hof akkoord gaat met de plannen van de regering, een verzoek ingediend om een referendum te houden over de kwestie. Het hof moet daarom ook bepalen of er een Referendum van Gedeeld Initiatief kan worden gehouden. De organisatie van zo’n referendum is echter aan veel voorwaarden onderworpen, inclusief het verzamelen van bijna vijf miljoen handtekeningen over een periode van negen maanden.
Waarnemers vermoeden dat de organisatie van het referendum, indien door het hof goedgekeurd, tot een lange reeks juridische en politieke twisten leidt, maar niet tot het intrekken van de pensioenhervormingen. Die zouden later dit jaar van kracht worden.
Het huidige verouderde pensioenstelsel, waar al decennia politieke crises over zijn, is volgens de regering uit de hand gelopen en onbetaalbaar. Het moet in 2030 zichzelf bedruipen en daarvoor moeten er voorwaarden voor pensioenverwerving worden verscherpt en moet de wettelijke minimum pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De aangekondigde veranderingen hebben tot een enorme golf van protesten geleid sinds 19 januari.