IJmondgemeenten: gezondheid inwoners deel van afspraken met Rijk
De gezondheid van de inwoners van de zogeheten IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) moet deel uitmaken van de maatwerkafspraken die het Rijk gaat maken met Tata Steel. De gemeenten zeggen daarbij de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te onderschrijven.
„Voor de korte termijn kan binnen het huidige systeem van vergunningverlening, toezicht en handhaving worden gekeken welke ruimte er is om te zorgen voor een gezondere leefomgeving”, melden de gemeenten in een geschreven, eerste korte reactie op het rapport Industrie en omwonenden van de OVV dat donderdag is uitgekomen. „Voor de colleges van Beverwijk, Heemskerk en Velsen staat een gezondere leefomgeving voor onze inwoners voorop.” Ze zeggen het rapport verder te zullen bestuderen en waarschijnlijk dinsdag met een uitgebreidere reactie te komen.
Donderdag concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat grote industriebedrijven en de overheid tekortschieten in het beschermen van de gezondheid van omwonenden van fabrieken. De raad onderzocht hoe het systeem van vergunningen, handhaving en toezicht werkt bij drie industriebedrijven: Tata Steel in de IJmond, Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht en Asfalt Productie Nijmegen (APN).
De GGD Kennemerland stelt dat de conclusies van de OVV de noodzaak van actie onderstrepen. De uitkomsten zijn „helaas niet verrassend, maar daarom niet minder schokkend”, zo stelt de GGD. Uit eigen onderzoek kwam ook naar voren dat inwoners van IJmondgemeenten „de laatste jaren meer overlast ervaren van de industrie, bezorgder zijn over hun woonsituatie en een minder goede gezondheid hebben”.
Volgens Bert van de Velden, de directeur van GGD Kennemerland, moet gezondheid een vast onderdeel worden „in de belangenafweging in ruimtelijk beleid en vergunningverlening.” Gezondheidsambities zouden moeten worden vastgelegd en uitgewerkt.