Erdogan lijkt Koerdische kiezer in buitenland te dwarsbomen
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat een uiterst onzekere tijd tegemoet. De grote vraag is of hij de verkiezingen van 14 mei zal winnen. Vooral het hoge dodental van de recente aardbevingen wordt Erdogan door een groot deel van de bevolking aangerekend. Dat geldt eveneens voor de hoge inflatie, die iedere Turk in zijn portemonnee voelt. En nu de oppositie min of meer als één blok opereert, komt een verkiezingsoverwinning voor de Turkse president steeds meer in het gedrang.
In de opiniepeilingen heeft oppositieleider Kemal Kilicdaroglu zo’n kleine voorsprong op Erdogan dat alles nog mogelijk is. Waarnemers wagen zich ook niet aan een voorspelling van de uitslag. Omdat iedere stem telt, kunnen de kiesgerechtigde Turken in het buitenland de doorslag gaan geven. Dan kan het voor Erdogan handig zijn om bepaalde kiezers buiten het stemhokje te houden. De Beierse nieuwszender BR24 meldde op haar website eerder deze week dat dit, zo lijkt het althans, in Duitsland gebeurt.
„Koerdische vluchtelingen die bij de komende presidentsverkiezingen wettelijk stemgerechtigd zijn, worden door het Turkse consulaat in München onterecht afgewezen als ze zich hier voor de verkiezingen willen laten registeren”, zo beklaagde zich Azad Yusuf Bingöl, lid van de adviesraad voor migratie in de Beierse hoofdstad, tegenover de Beierse zender BR24. Bingöl schreef op Twitter dat het om „zeer veel en beslissende stemmen” gaat.
BR24 voert op haar website de Koerdische zanger Onur Evin op die stelt dat het Turkse consulaat heel goed weet dat vluchtelingen geen paspoorten bezitten. „Wij zijn zonder paspoort naar de Bondsrepubliek gereisd of hebben die bij de asielaanvraag afgegeven.” Evin en ook andere Turkse Koerden werden daarop door het Turkse consulaat afgewezen, omdat „we geen paspoort hadden en andere identiteitsbewijzen niet werden geaccepteerd.” Evin zit al zes maanden in een asielprocedure. „Zo gaan de stemmen voor de oppositie verloren.”
BR24 citeert uit een verklaring van het Turkse consulaat waarin wordt gesteld dat „ieder Turks identiteitsbewijs met een foto wordt geaccepteerd. Fotokopieën van een officieel identiteitsbewijs worden niet in behandeling genomen. Wie geen identiteitsbewijs kan overleggen, moet zijn identiteit laten controleren, maar dat kost de nodige tijd.”
Dat klinkt redelijk. Merkwaardig blijft dat Koerden en andere tegenstanders van Erdogan problemen ondervinden. De president ligt met de Koerden overhoop sinds hij de vredesbesprekingen in 2015 met hen afbrak. Andere tegenstanders zijn de aanhangers van de Gülenbeweging die Erdogan verantwoordelijk houdt voor de mislukte staatsgreep in 2016.
De incidenten lijken niet alleen in München plaats te vinden. Ze zouden ook praktijk zijn in andere Turkse consulaten in Duitsland. Het komt er in ieder geval op neer dat tegenstanders van Erdogan het moeilijk zo niet onmogelijk wordt gemaakt 14 mei te gaan stemmen.
Voelt Erdogan de hete adem van de oppositie in zijn nek? Een bekend spreekwoord luidt: Eerlijk duurt het langst duurt. Geldt dat ook voor politici? We gaan het merken.