„Grens met abortus vaag door morning-afterpil”
De morning-afterpil bevindt zich in het grijze gebied tussen anticonceptiva en abortus. De pil breekt mogelijk menselijk leven af.
Dit stelt drs. M. den Boer-Neele, directeur externe betrekkingen van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), naar aanleiding van het feit dat de morning-afterpil NorLevo sinds dinsdag zonder recept in de winkel verkrijgbaar is.
In landen zoals België, Engeland en Denemarken is deze pil al langer vrij verkrijgbaar. In Nederland heeft het bedrijf Apothecron de pil op de markt gebracht. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen besloot al juni vorig jaar dit middel te registreren en vrij verkrijgbaar te stellen. Alleen de bijsluiter moest nog worden aangepast. Dat is in november gebeurd.
De pil heeft geen effectieve werking als de eicel niet is bevrucht. Als er echter wel bevruchting heeft plaatsgevonden, voorkomt de pil innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder en beëindigt zo het net begonnen menselijk leven. Juist doordat de morning-afterpil zich op de grens tussen anticonceptiva en abortus bevindt, ontstaat er een vaag gebied. Omdat hij mogelijke zwangerschap kan afbreken waarschuwt Den Boer tegen de morning-afterpil. „Als VBOK zijn we van mening dat we menselijk leven vanaf de bevruchting dienen te beschermen.”
Den Boer vindt het ook negatief aan de morning-afterpil dat mensen maar nauwelijks de tijd hebben om te besluiten of ze ervan gebruikmaken. Daarnaast weten gebruikers van de morning-afterpil eigenlijk niet waar ze voor kiezen. De consequentie kan immers zijn dat pril menselijk leven wordt afgebroken.
Ook vindt de directeur externe betrekkingen het geen goede zaak dat de morning-afterpil nu vrij verkrijgbaar is. „Het zou ertoe kunnen leiden dat mensen minder zorgvuldig nadenken over hun seksueel gedrag.”
Volgens Den Boer weten echter ook veel mensen dat de morning-afterpil nare bijverschijnselen kan geven. Volgens de bijsluiter kunnen bijwerkingen zoals misselijkheid, pijn in de onderbuik, duizeligheid, vermoeidheid en hoofdpijn optreden. „Het risico dat mensen gemakkelijker voor deze pil kiezen, kan door deze verschijnselen dus meevallen.”
Den Boer verwacht overigens geen stijging van het aantal hulpvragen bij de VBOK nu de morning-afterpil vrij verkrijgbaar is. „Ik heb er geen zicht op of hierdoor minder ongewenste zwangerschappen zullen ontstaan. Landen zoals België en Engeland werken ook op deze manier. De impact blijkt daar niet groot.”