Veel regen in eerste kwartaal voorkomt sproeiverboden
De vele regen in januari en maart van dit jaar voorkomt tot nu toe sproeiverboden voor grasland, melden de waterschappen. Op 1 april is het zogenoemde droogteseizoen van start gegaan. In voorgaande jaren werden dan in de droogste gebieden ook meteen maatregelen genomen tegen wateronttrekking, maar dat is dit jaar zelfs in het droogste gebied in Noord-Brabant niet nodig.
Volgens waterschap De Dommel in Brabant viel er in januari en in maart zeker 50 millimeter meer regen dan normaal. Daardoor is de grondwaterstand nu op een normaal niveau en mag er tot 1 juni grondwater worden gebruikt voor beregening. Behalve in het stroomgebied van de Beerze en de Reusel ten zuiden van het Wilhelminakanaal bij Eindhoven. Daar is het altijd zo droog dat er een permanent sproeiverbod in de zomer geldt.
Ook waterschap Aa en Maas in het noorden van Brabant stelt nog geen sproeiverbod in. Maar het schap roept landbouwers wel op om zoveel mogelijk water vast te houden, want als het weer omslaat kan het heel snel weer droog worden in de bodem. Waterschap Aa en Maas wil net als de andere schappen de grondwaterstand permanent verhogen, maar daarover is nog discussie gaande met onder meer boeren, die juist gebaat zijn bij een lagere grondwaterstand.
Waterschap Vechtstromen in Twente, waar het ook altijd heel snel te droog is, ziet ook nog geen reden voor sproeiverboden. De grondwaterstand in het werkgebied is zelfs iets boven gemiddeld. Wel heeft Twente nog te maken met een klein neerslagtekort.