Muziek
Recensie: Geerten Liefting demonstreert orgels Bonaventurakerk Woerden
Piet van de Wege
beeld RD
beeld RD

Mooie tijden: anno 2023 worden ook orgels uit de jaren 20 gekoesterd. Geerten Liefting doet dat, getuige de cd ”Couleurs Mystiques” die hij opnam op de twee Vermeulenorgels in de Bonaventurakerk in Woerden, waar hij dirigent-organist is.

Het hoofdorgel (1921, 26 stemmen), al in 1946 onherstelbaar verbeterd, werd in 2010 in oorspronkelijke staat hersteld. Het transeptorgel (1923, 16 stemmen) arriveerde in 1998 in Woerden. Het klinkt heerlijk in de ruimte, heeft absoluut symfonische allure maar blijft transparant.

De Basson-hobo is van grote klasse in de ”Cantilène” uit de ”Trois Pièces” van Pierné, uitstekend repertoire voor een orgel van deze omvang. Lieftings voordracht is uiterst muzikaal, met aangenaam vlotte tempi, een lichte toets en optimale beheersing. De donkerste tinten van het orgel verklanken de roerende ernst van Viernes ”Romance” uit z’n vierde Symfonie. De improvisatie is een virtuoos driedelig scherzo.

De orkestrale potentie van het hoofdorgel, gerealiseerd mede dankzij de pneumatiek én de techniek van Liefting, laat het drietal Cathedral Windows van Karg-Elert horen – boeiende, vooruitstrevend klinkende stukken die eerder Engels dan Duits van karakter zijn.

De improvisatie zou na een Parijse kerkdienst niet misklinken. ”Choral” opus 11 uit 2021 doet in de stoutmoedige virtuositeit en de zich wijd uitstrekkende klankwereld verwantschap met Dupré horen. Een complexe compositie met een open einde, een Haarlemconcourswinnaar waardig.

Viernes bekendste werk, ”Carillon de Westminster”, besluit, als een onontkoombaar gedreven wind, deze klasse-cd met nieuwswaarde.

Couleurs Mystiques – Geerten Liefting, Vermeulenorgels Bonaventura Woerden; STH Quality Classics (1422122); € 16,95; meer informatie: www.sthrecords.nl

Prélude, uit: "Trois Pièces", opus 29 (Pierné)
"Lauda Sion", uit: "Cathedral Windows", opus 116 (Karg-Elert)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gedraaid

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer