Speuren naar giftige mosselen zonder proefdier
De speurtocht naar giftige stoffen zoals DSP in schelpdieren moet in de toekomst gebeuren zonder hulp van proefdieren. Het Nederlands Instituut voor Visserij-onderzoek (RIVO) zoekt naar een manier die de stoffen via chemische metingen aan het licht brengt.
Het RIVO en het laboratorium Rikilt controleren wekelijks of mosselen, oesters en andere schelpdieren op de visafslagen vrij zijn van zogenoemde biotoxinen. Deze gifstoffen komen van nature voor en kunnen zich ophopen in schelpdieren. Mensen kunnen er ziek van worden.
In Nederland kregen de eters van vervuilde schelpdieren diarree. Op andere plaatsen in Europa veroorzaakte het gif verlammingsverschijnselen of geheugenverlies. In Canada overleden enkele mensen nadat ze biotoxinen hadden binnengekregen.
Bij de wekelijkse controle maken de onderzoekers nu behalve van algenonderzoek gebruik van proefdieren. Wanneer bij een partij schelpdieren de gifstoffen gevonden worden, sluit het Productschap Vis het zeeveld waar de dieren gevangen zijn. Dat gebeurde in Nederland voor het laatst eind 2002. De schelpdieren kunnen de gifstoffen vanzelf via verwatering weer kwijtraken.