Gletsjers in Oostenrijk smelten in recordtempo
De gletsjers in Oostenrijk smelten in een recordtempo, meldt de Oostenrijkse Alpenvereniging (ÖAV) op basis van nieuwe gegevens. Vorig jaar verloren de 89 geobserveerde gletsjers in het Alpenland gemiddeld bijna 29 meter lengte. In 2021 ging het nog om 11 meter.
Uitblijvende sneeuw, een lange en erg warme smeltperiode en saharastof zijn volgens de vereniging de voornaamste oorzaken van de scherpe daling. De grootste gletsjer van Oostenrijk, Pasterze in de provincie Karinthië, verloor vorig jaar alleen al in het onderste deel 14,7 miljoen kubieke meter ijs.
Het smelten van het ijs leidt niet alleen tot stijgende zeespiegels, overstromingen en modderstromen, maar kan volgens ÖAV-vicevoorzitter Ingrid Hayek ook zorgen voor regionale droogte omdat natuurlijke waterreservoirs in de bergen verdwijnen. Door klimaatverandering kunnen de Oostenrijkse Alpen in 2075 of al eerder volledig zijn verdwenen, aldus de ÖAV.
Uit een studie die in januari werd gepubliceerd in het tijdschrift Science is in 2100 bijna de helft (49 procent) van alle gletsjers gesmolten als de aarde 1,5 graad opwarmt. Mocht de temperatuurstijging oplopen tot 4 graden vergeleken met pre-industriële tijden, dan verdwijnt 86 procent van alle 215.000 gletsjers op aarde. De inschatting is nu dat de opwarming 2,7 graad zal bedragen. In dat geval zijn volgens de wetenschappers vrijwel alle gletsjers in Centraal-Europa, West-Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland in 2100 verdwenen.