OR: sluiting cementoven ENCI onnodig
De klinkeroven van cementfabriek ENCI in Maastricht kan open blijven. Dat stellen de ondernemingsraad (OR) en de vakbonden dinsdag op basis van een eigen plan. Het behoud van de oven betekent dat er honderd banen minder verloren gaan.
Het moederbedrijf van ENCI, de Duitse cementfabrikant HeidelbergCement, kondigde vorig jaar een reorganisatie aan van de activiteiten in de Benelux. Dat is inclusief de sluiting van de klinkeroven, waar onder grote hitte een halfproduct van mergel wordt gestookt. Daarbij gaan 220 arbeidsplaatsen verloren en verdwijnt ook de mergelwinning in Maastricht. In de rest van Nederland gaat een streep door nog eens vijftig banen.
Volgens de OR en de vakbonden bevat de onderbouwing van de directie „een groot aantal onzorgvuldigheden". Als ENCI „efficiënter omgaat met mensen en middelen" levert het in bedrijf houden van de oven 4 miljoen euro per jaar op. „Ik ga ervan uit dat de directie nu de sluiting van de oven van tafel gaat halen", zei bestuurster H. Kijzers van FNV–Bondgenoten dinsdag.
Kijzers dreigt met acties als de directie niet instemt met het plan van de OR. Ze sluit stakingen daarbij niet uit, liet ze dinsdag weten.
De directie van ENCI wil op dit moment nog niet reageren, eerst wil het de rapportage bestuderen, liet ENCI weten. In de eerste helft van februari zal de directie met een standpunt komen.
Bij ENCI en de Belgische zustermaatschappij CBR werken ongeveer 1300 mensen. De inmiddels samengevoegde bedrijven produceerden in 2003 ongeveer 4,5 miljoen ton grijs cement. Bij moedermaatschappij HeidelbergCement werken wereldwijd circa 42.000 mensen. De omzet bedroeg 6,4 miljard euro in 2003.
Volgens de OR kan door productieverlaging een te hoge kostprijs voorkomen worden. Daarnaast kan een deel van de emissierechten verhandeld worden. Dat levert jaarlijks minstens 2 miljoen euro op. Ook op brandstof, een belangrijke kostenpost, kan ENCI voor miljoenen besparen. Dat kan door in de oven in Maastricht meer biomassa en minder dure fossiele brandstoffen te verstoken. Tel daarbij een productieverlaging, en dan kom je op nog meer besparing op fossiele brandstof uit, aldus de OR.
Waar de directie berekende dat sluiting van de oven een besparing van 7 miljoen euro per jaar oplevert, berekent de OR dat openhouden een besparing van zeker 8 miljoen kan opleveren. Dat komt omdat de directie met een aantal kostenposten en mogelijke voordeeltjes geen rekening heeft gehouden.
Bovendien begint de bouwmarkt in Nederland weer aan te trekken. De OR verwacht verder dat de prijzenoorlog op cementgebied een beetje voorbij is. „De bodem is bereikt", aldus voorzitter F. Michel van de OR.
ENCI maakte in 2003 20 miljoen euro winst en voor 2004 zijn de winstverwachtingen zelfs hoger. De OR vindt het onverteerbaar dat een winstgevend bedrijf „uitgekleed" wordt.