’Politiek knabbelt te veel aan natuurplannen’
De Tweede Kamer beknibbelt te veel op plannen voor de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden. Ook bestaande natuur komt volgens directeur J. de Graeff van de Vereniging Natuurmonumenten onder het huidige politieke klimaat steeds meer in het gedrang.
Bij het begin van het honderdjarig jubileum van de vereniging deed De Graeff dinsdag een dringende oproep aan de politici in Den Haag de natuurbelangen in het oog te houden. Hij richtte zich met name tot de Tweede–Kamerleden van de CDA, VVD en LPF die in zijn ogen „stapsgewijs knabbelen" aan het grootscheepse plan voor het Nederlandse natuurnetwerk, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
De uitvoering van dat natuurplan verschraalt, omdat de Kamer morrelt aan de zogenoemde robuuste verbindingen, die de verschillende natuurgebieden met elkaar verbinden. „Ze doen alsof het geen onderdeel is van het concept, maar zonder goede verbinding geen goede EHS", vindt De Graeff.
Ook de planologische bescherming van de natuurgebieden ligt steeds meer onder vuur. Nu stelt het Rijk met het motto „nee, tenzij" paal en perk aan bedrijven en nieuwe activiteiten in de omgeving van die gebieden. Onder meer VVD en CDA willen dat principe graag ombuigen naar „ja, mits" dat meer mogelijkheden geeft. Bij de behandeling van de Nota Ruimte deze week herhaalde CDA–Kamerlid Van Bochove een aangenomen motie die dat mogelijk moet maken.
Tenslotte vindt de directeur van Natuurmonumenten dat de Kamer te gemakkelijk omspringt met de bemesting van gronden rondom natuurgebieden. Verzuring van de bodem met ammoniak ligt in kwetsbare gebieden op de loer.
De natuur kan volgens De Graeff best wat meer politieke steun gebruiken. Juist nu het EHS–project in een fase is aanbeland die wat „duurder en planologisch lastiger" is. In zijn terugblik op honderd jaar Natuurmonumenten stelde hij dat er veel bereikt is, maar er zodoende ook „zorgen" zijn.
Het Naardermeer, dat een eeuw geleden op de nominatie stond vuilstortplaats voor Amsterdam te worden, is het eerste natuurmonument van Nederland en zorgde in 1905 voor de oprichting van de stichting Natuurmonumenten. In honderd jaar tijd bouwde de organisatie haar domein uit van 700 hectare natuur rond het Naardermeer tot bijna 90.000 hectare verspreid over heel Nederland.