JA21 en BBB: Kuipers moet Nederlandse aanpak transgenders evalueren
Minister Kuipers (Volksgezondheid) moet Zorginstituut Nederland vragen een onafhankelijke, systematische review uit te voeren van de zogeheten Dutch Approach.
Dit is de Nederlandse, medische benadering van transgenderjongeren die er op neerkomt dat ze puberteitsremmers krijgen, later gevolgd door cross-sex hormonen en uiteindelijk desgewenst een geslachtsaanpassende operatie.
Daar dringen JA21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas in de Tweede Kamer op aan.
Aanleiding zijn recent gerezen twijfels bij Zweedse en Engelse kennisinstituten over de vraag of deze benadering wel voldoet aan de huidige stand van de wetenschap. De twee partijen verwijzen ook naar een recente Volkskrantpublicatie waarin een spijtoptante (in jargon: een detransitioner) haar teleurstelling uitspreekt over een eerder ondergane behandeling.
Critici in Nederland verwijten genderklinieken dat ze de benadering te makkelijk zijn gaan toepassen op een doelgroep waarvoor die aanvankelijk niet was bedoeld. Bij het ontwikkelen van de methode richtten artsen zich op een kleine groep jongeren met een duidelijk afgebakende genderdysforie die al op jonge leeftijd zichtbaar werd. Intussen krijgt een bredere groep van jongeren het protocol aangeboden, bij wie gevoelens van onbehagen over het eigen geslacht pas later openbaar komen en bij wie vaak een uitgebreider scala aan klachten aan de orde is.
JA21 en BBB willen dat Kuipers laat nagaan hoeveel spijtoptanten zich intussen bij Nederlandse genderklinieken hebben gemeld. Ook vragen ze of hij de Kamer kan informeren over het aantal landen dat de zorg voor jongeren met een transproblematiek inmiddels heeft hervormd én in welk opzicht zij de aanpak precies hebben gewijzigd. De twee partijen vragen Kuipers verder om wetenschappelijke inzichten over de oorzaken van de tot op heden onverklaarbare groei van het aantal transgender jongeren in Nederland zo spoedig mogelijk met de Kamer te delen.
Diverse belangenorganisaties en politieke partijen in Nederland zijn voorstander van het verkleinen van de rol van de psycholoog in het diagnostisch traject van transgenders. De Kamerleden van JA21 en BBB zijn benieuwd naar Kuipers’ oordeel in dezen. Zij dringen erop aan dat de huidige poortwachtersfunctie van genderpsychologen ongewijzigd blijft.