Boomkroonpad Drouwen, wandelen op hoog niveau
Het ijzeren wandelpad op 22,5 meter hoogte wiebelt en resoneert de stampende voeten van een kudde kinderen. Het boomkroonpad in het Drentse Drouwen is een topervaring.
Met een zachte piep opent de ijzeren draaideur die toegang geeft tot het Boomkroonpad. Verrassend genoeg start het 125 meter lange pad op boomtopniveau onder de grond. Een opgezette das toont er zijn hol tussen de wortels van een boom en een bijna echte bonte specht kijkt verstoord op van zijn timmerklus.
Vanuit de worteltunnel gaat het via een wenteltrap omhoog richting de boomtoppen. Onderweg staan informatieborden over de bomen en dieren die hier hun domicilie hebben. Het is leuk om een bos eens vanuit een ander perspectief te bekijken.
Het hoogtepunt van de route is de 22,50 meter hoge toren, die nogal wiebelt als er veel mensen tegelijk tussen de toppen wandelen. Het uitzicht: vooral boomkruinen. Om de omliggende dorpen te kunnen ontwaren zou de toren minimaal één etage hoger moeten zijn.
Het pad daalt alweer en via een draaideur belanden we in het bos. Een houten bord kondigt vijf wandelingen aan. We gaan voor de 4 kilometer lange paarse paaltjeswandeling Heide en Vennen.
De route start in een indrukwekkend loofbomenbos van zo’n tachtig jaar oud. De zon zet met haar stralenbundels de bomen in een gouden gloed. Vogels kwinkeleren en voelen zich duidelijk thuis tussen de beschermende takken.
Het eerste ven op de route is het Watermolenven. Veel bomen om de meertjes in het Drouwenerveld zijn gekapt om de heide terug te krijgen. Heideschapen en dito koeien zorgen ervoor dat het gebied open blijft en de heide zich goed kan ontwikkelen. Adders schijnen hier graag te wonen, vanwege de combinatie van natte en droge heide.
We steken een keienweg over; een bijzonder gezicht in een bos, waar doorgaans zandpaden te vinden zijn. Deze keien kwamen tevoorschijn toen de heide ontgonnen werd.
In een heideveld doemt een grafheuvel op. In 1927 deed archeoloog professor van Giffen er uitgebreid archeologisch onderzoek. Het graf –daterend van rond 1800 voor Christus– bevatte veel grafgiften, wat aantoont dat hier een belangrijk persoon ter ruste is gelegd.
In de lente en de herfst is het Boomkroonpad op z’n mooist. Hoewel je op een winterse dag meer zicht zult hebben op de omliggende dorpen. Laat je niet te veel afschrikken door de massa blik op de (gratis) parkeerplaats. Het bos is zo groot dat je elkaar niet snel voor de voeten loopt.
> staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/buitencentrum-boomkroonpad