Opinie

Rechtse populisten onderdeel huidige revolutiegeest

Sinds Genesis 3 is de mensheid in opstand tegen God. Dat uit zich op allerlei wijze. In de huidige tijd is Forum voor Democratie evenzeer een exponent van de moderne revolutiegeest als D66 of GroenLinks.

Dr. C.S.L. Janse
17 March 2023 17:33Gewijzigd op 20 March 2023 15:39
„Het is niet alleen de politieke stijl van Baudet en andere populisten die bezwaren oproept. Het zijn vooral ook hun politieke standpunten.” beeld ANP, Olaf Kraak
„Het is niet alleen de politieke stijl van Baudet en andere populisten die bezwaren oproept. Het zijn vooral ook hun politieke standpunten.” beeld ANP, Olaf Kraak

Terecht wijst dr. Hans van de Breevaart erop dat we niet voorbij moeten gaan aan allerlei negatieve ontwikkelingen in onze samenleving (RD 13-3). Het is begrijpelijk dat die leiden tot polarisatie. Wat verkeerd is mogen we niet normaal vinden, ook al zou dat onze rust verstoren.

De vraag is dan natuurlijk wel wat ons zou moeten verontrusten. Verontrusting vanwege onze persoonlijke omstandigheden en de algehele maatschappelijke situatie is begrijpelijk. Met name wanneer we allerlei ontwikkelingen willen toetsen aan Bijbelse normen en waarden.

Energierekening

Daarbij is het altijd van belang om het geheel in het oog te houden.

Er kunnen dingen zijn die ons vanwege onze levenservaringen of ons beroep erg aanspreken. Bepaalde ontwikkelingen die onmiskenbaar gevaarlijk en verwerpelijk zijn, kunnen ons op het hart gebonden zijn. Zo kun je een hartgrondige afkeer hebben van wetgeving die mensen zelf laat beslissen wanneer hun leven voltooid is en in de strijd daartegen allerlei bondgenoten zoeken. Maar bedenk altijd wel dat er meer in het geding is.

Zo noemt Van de Breevaart, recent overgestapt van de SGP naar FVD, de genderideologie. In zijn nieuwe politieke milieu stuit die ook op verzet. Gelukkig maar. Hopelijk blijft dat zo. Daarnaast noemt hij nog een aantal punten. Punten waarop overigens wel wat is af te dingen. Dat steeds meer mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen, komt niet zozeer door de energietransitie als wel door het wegvallen van Rusland als energieleverancier, als gevolg van de Oekraïneoorlog. En het gelijkstellen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Great Reset met het stalinisme en nazi-Duitsland getuigt niet van veel kennis van beide totalitaire regimes.

Revolutiegeest

Aansluitend bij Groen van Prinsterer wil Van de Breevaart waarschuwen tegen de moderne revolutiegeest. Dat is zeker op z’n plaats. Maar die revolutiegeest moeten we wel zien in zijn volle diepte en breedte. Sinds Genesis 3 is de mensheid in opstand tegen God. Dat uit zich op allerlei wijze. In de huidige tijd is Forum voor Democratie evenzeer een exponent van die revolutiegeest als D66 of GroenLinks. Uiteraard zijn er programmatische verschillen tussen die partijen. Op sommige punten roept de ene partij bij ons wat meer bezwaren op dan de andere partij, of omgekeerd.

Nog afgezien van de algehele levensinstelling van Baudet veroorzaakt zijn waardering voor Poetin (ook sinds de inval in Oekraïne) onmiskenbaar een grote afstand. Je kunt moeilijk beweren dat zijn inval in dat land een wettige oorlog is. Zijn manier van oorlog voeren maakt het nog bedenkelijker.

De wijze waarop hij de corona-epidemie bagatelliseerde, was eveneens onverantwoord. Welhaast iedereen weet in zijn familie- en kennissenkring wel van mensen die aan die ziekte overleden zijn. Over de antisemitische uitlatingen binnen zijn partij zullen we verder maar zwijgen.

Ten slotte vallen zijn kwaliteiten als politicus ook zwaar tegen. Zo is hij er na zijn opmerkelijke succes bij de vorige Statenverkiezingen vooral in geslaagd om slaande ruzie te krijgen met de meeste mensen die op een FVD-lijst gekozen waren.

Fundamentele zaken

Als het gaat om fundamentele zaken als leven en dood en huwelijk en gezin, moet je bij Baudet niet zijn. Om van de zondag maar helemaal te zwijgen. Op deze gebieden zijn de laatste decennia in ons land duidelijk wissels omgegaan. Wie van de SGP naar FVD overloopt omdat hij de moderne revolutiegeest wil bestrijden, is ziende blind.

Grote ideologische en politieke tegenstellingen maken polarisatie onvermijdelijk. Een profetisch geluid is derhalve noodzakelijk. Maar er zijn veel meer valse profeten dan ware. Dat was in de Bijbelse tijd niet anders (1 Koningen 22). Dat moeten we wel bedenken. Het is niet alleen de politieke stijl van Baudet en andere populisten die bezwaren oproept. Het zijn vooral ook hun politieke standpunten.

Vrijheid

Aan het slot van zijn artikel stelt Van de Breevaart dat we onze nationale onafhankelijkheid mede te danken hebben aan niet-christenen die tegen het Spaanse gezag streden. Op wie zou dat moeten slaan? In de 16e eeuw beschouwde iedereen in Europa zich als christen.

Is in de huidige situatie onze vrijheid in gevaar? Voor orthodoxe christenen staat de maatschappelijke godsdienstvrijheid onder druk. Dat is onmiskenbaar zo. En over toekomstige ontwikkelingen kun je bezorgd zijn.

Maar evenzeer kenmerkt onze maatschappij zich door een teveel aan vrijheden. Abortus wordt in toenemende mate zelfs als een mensenrecht gepresenteerd. D66 en andere partijen willen daar een vrije keus voor een zelfgekozen levenseinde (althans vanaf een bepaalde leeftijd) aan toevoegen.

De christelijke strijd om vrijheid was altijd een strijd om vrijheid binnen de kaders van Gods geboden. In de Tachtigjarige Oorlog ging het de gereformeerden om vrijheid om God te dienen naar Zijn Woord. Dat is een heel andere insteek dan de huidige roep om vrijheid.

De auteur is oud-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer