Noodhulp maakt plaats voor wederopbouw in rampgebieden
Drie weken na de zeebeving bij Sumatra kan de internationale hulpverlening in de rampgebieden gaan overschakelen van noodhulp naar wederopbouw. Dat zei secretaris–generaal Kofi Annan maandag in New York. De hoogste baas van de volkerenorganisatie bracht er verslag uit van zijn reis langs getroffen landen.
Volgens Annan verloopt de enorme hulpoperatie naar behoren. Desondanks stelde zijn organisatie maandag tijdelijk reisbeperkingen in voor VN–personeel in de zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh. Aanleiding hiervoor is een waarschuwing van Denemarken en Zweden dat er aanwijzingen zouden zijn voor een „terreuraanval" van separatistische rebellen op buitenlandse hulpverleners.
De regering in Jakarta zei overigens geen aanwijzingen te hebben voor een op handen zijnde aanslag en sprak van „ongefundeerde geruchten". Ook de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) zeiden geen aanvallen te zullen uitvoeren.
Duidelijk is intussen dat het definitieve dodental van de zeebeving en de tsunami’s voorlopig nog niet bekend is. Nog altijd worden er doden gevonden, vooral in Atjeh en Sri Lanka. In dit laatste land verhoogde het ministerie van Veiligheid het voorlopige dodental met ruim 7000 tot meer dan 38.000. De schatting van het totale aantal mensen dat de ramp niet overleefde, beloopt daarmee meer dan 175.000, onder wie sinds maandag zeker negen Nederlanders.
Sri Lanka heeft besloten vijftien nieuwe dorpen te bouwen in het door de tsunami’s getroffen zuiden en oosten. Maandag is een ’plan van wederopbouw’ gepresenteerd, opgesteld door het bureau van president Kumaratunga. Het plan bevat projecten en maatregelen die op korte en lange termijn nodig zijn om het eiland er bovenop te krijgen.
Getroffen gezinnen krijgen een bonus van omgerekend ongeveer 40 euro. Ook hoeven ze nog openstaande energierekeningen niet te betalen. Schoolkinderen krijgen gratis uniformen en schoenen. Mensen die hun huis willen herbouwen krijgen hulp, mits dat gebeurt op voorgeschreven afstanden van de zee. Dat kan per kustdeel verschillen, maar binnen een afstand van 100 meter mag in elk geval niet worden gebouwd. Op enkele plekken langs de zuidwestkust trekken bewoners zich daar overigens weinig van aan. Ze herbouwen hun huizen op nog geen dertig meter van de zee.
VN–organisaties en Kofi Annan onderstreepten maandag dat grootschalige uitbraken van besmettelijke ziekten tot dusver zijn uitgebleven. Zeker zes overlevenden in Atjeh zijn de afgelopen dagen wel gestorven aan tetanus. Volgens Indonesische media vielen de doden, onder wie twee kinderen, in de hoofdstad Banda Atjeh. Daar liggen nog zeker dertig mensen met een ernstige tetanusbesmetting in het ziekenhuis. Bij zeker enkele tientallen anderen bestaat het vermoeden dat ze de ziekte hebben.
Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie, Clostridium tetani. Besmetting vindt plaats doordat besmet materiaal waarin de bacterie normaal voorkomt, (straatvuil, uitwerpselen) in een wond komt. Tetanus is niet van mens op mens overdraagbaar.
Een Thais reisbureau heeft besloten trips naar de door tsunami’s verwoeste gebieden te organiseren. Dat moet geld opleveren voor de dorpen die door de ramp zijn getroffen. De reis begint vlakbij Khao Lak, het vrijwel verdwenen toeristenoord.
Het wordt geen vrolijk reisje. De bus stopt onder meer bij de tempel die dienst doet als mortuarium voor duizenden lichamen. Ook staan onderweg herdenkingsdiensten op het programma. Het is de bedoeling dat de deelnemers veel kopen bij de plaatselijke detailhandel. „Het belangrijkste is om de economie en het toerisme er weer bovenop te helpen", aldus de directeur van het reisbureau. De tweedaagse ’tsunami–tour’ kost ongeveer 50 euro. Al driehonderd mensen hebben geboekt voor de eerste reis deze week.