Binnenland

Oogvereniging: ook blinden en slechtzienden moeten kunnen stemmen

Mensen met een visuele beperking kunnen woensdag in 95 gemeenten op minstens één stembureau terecht om zelfstandig te stemmen. Volgens de Oogvereniging moet er nog veel werk worden verzet om alle stembureaus inclusief te maken voor blinden en slechtzienden. „Het gaat om je grondrecht, om zelf te mogen en kunnen stemmen. Hoe maak je de rest van de samenleving toegankelijk als de verkiezingen al niet lukken?”, zegt een woordvoerder.

ANP
15 March 2023 08:02

Op inclusieve stembureaus voor mensen een visuele beperking staat een stemmal, waarmee de kiezer het stembiljet zelfstandig kan lezen via braille. Ook kan de kiezer op deze stemlocaties de kandidatenlijst te horen krijgen via een koptelefoon. Maar doordat het om zo weinig toegankelijke stembureaus gaat, komt het er vaak op neer dat mensen met een visuele beperking afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of stemtaxi’s die de gemeente inzet om bij een toegankelijk stembureau te kunnen komen, aldus de Oogvereniging.

Naast de hulpmiddelen laat de behandeling op stembureaus ook vaak te wensen over, stelt een woordvoerder van de Oogvereniging. „Mensen met een visuele beperking mogen in het stemhokje hulp krijgen van iemand anders, dat is wettelijk bepaald. Toch ontstaat er met regelmaat ter plekke discussie daarover onder de stembureauleden. In het ergste geval wordt een stembiljet ongeldig verklaard”, aldus de woordvoerder. „Iedere stem telt, maar dan moet je wel kunnen stemmen”, voegt de woordvoerder toe.

Deze verkiezingen zijn er ook weer gebarentolken, gebarentaal vaardige mensen en voorzieningen voor dove en slechthorende mensen op stemlocaties, aldus een woordvoerder van belangenvereniging het Dovenschap. Uit data van de Open State Foundation blijkt dat op minder dan 100 stemlocaties hulpmiddelen voor doven en slechthoren aanwezig zijn. „Wat dat betreft mogen er veel meer gemeenten aan meedoen!”, aldus de woordvoerder van het Dovenschap.

Wel worden deze verkiezingen bij ongeveer veertig gemeenten geoefend met een doventolk op afstand. Daarmee wordt bedoeld „dat als er geen fysieke tolk aanwezig is, je dan via beeld een tolk kunt krijgen. Dat noemen wij Tolk op Afstand. Dit wordt dan geregeld via Tolkcontact”, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer