Economie

Werkgevers fel tegen voorstel GroenLinks

VNO-NCW en MKB-Nederland verzetten zich fel tegen het wetsvoorstel van GroenLinks om de topinkomens in het bedrijfsleven openbaar te maken voor ondernemingsraden. Het voorstel tast de privacy aan en gaat veel verder dan in het buitenland gangbaar is, vinden de werkgeversorganisaties.

Redactie economie
15 April 2002 11:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Het voorstel behelst een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden, waarbij de OR het recht krijgt op informatie over alle lonen en arbeidsvoorwaarden binnen een onderneming. Nu hebben ondernemingsraden alleen inspraak op het personeelsbeleid en adviesrecht bij grote investeringen.

GroenLinks wil dat bestuurders van bedrijven verantwoording afleggen over de loonontwikkeling binnen het bedrijf. Als zij hun personeel oproepen tot loonmatiging, moet de OR kunnen nagaan of de bestuurders zich daar zelf ook aan houden, stelt initiatiefnemer Harrewijn (GroenLinks). Het vertrekkend kamerlid wil het wetsvoorstel nog voor het verkiezingsreces behandelen. De werkgevers voelen zich „overvallen” en vrezen dat een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel zal steunen.

Als het voorstel de eindstreep haalt, worden de inkomens van directeuren en commissarissen per persoon bekendgemaakt. De inkomens van alle andere managers die niet onder een CAO vallen, worden anoniem via zogeheten functiegroepen in kaart gebracht. Het wetsvoorstel zou voor ongeveer 11.000 bedrijven met een ondernemingsraad gevolgen hebben. Daarbij gaat het niet alleen om familiebedrijven en buitenlandse ondernemingen, maar ook om bedrijven die op de grens van overheid en markt opereren, zoals zorginstellingen en woningbouwcorporaties.

Directeur Schalk van de RMU wijst erop dat ondernemingsraden zich tot op heden niet met individuele werknemers bemoeien. Daarbij vindt hij het wetsvoorstel behoorlijk ongenuanceerd. „De focus is te veel gericht op absolute getallen. Dat kan spanning op de werkvloer geven.” Bovendien acht Schalk het zeer onwenselijk dat familiebedrijven, die zich anders dan beursgenoteerde bedrijven niet in een „glazen vitrine” zetten, onder de regeling komen te vallen.

De werkgeversorganisaties wijzen erop dat de Tweede Kamer onlangs al akkoord is gegaan met een wet voor openbaarmaking van de topinkomens van beursgenoteerde bedrijven aan de aandeelhouders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer