Ook huidige werknemers Pakhuis de Zwijger voelden zich onveilig
Ook de huidige werknemers van het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis de Zwijger hebben zich onveilig gevoeld. Dit heeft wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) donderdag gezegd in een commissievergadering, bevestigt een woordvoerder berichtgeving van Het Parool. De Amsterdamse krant publiceerde afgelopen zaterdag een artikel over de vermeende angstcultuur binnen het centrum. Zij spraken daarvoor 33 oud-medewerkers.
Er komt een onderzoek naar de veiligheid op de werkvloer bij het debatcentrum, werd afgelopen weekend bekend. In een verklaring deelde de raad van toezicht dat het directieteam zich tot nader order heeft teruggetrokken. „Om ruimte te scheppen voor dit onderzoek en om alle medewerkers van Pakhuis de Zwijger de kans te geven in deze periode onbelast door te gaan met hun mooie werk”, aldus de raad. Wethouder Meliani is na de publicatie met de huidige werknemers in gesprek gegaan. Het debatcentrum ontvangt jaarlijks subsidie van de gemeente. Eerder noemde zij het terugtreden van de directie „een goede stap voor nu”.
Het Parool deed een paar maanden lang onderzoek naar de bedrijfscultuur bij Pakhuis de Zwijger. Van de 33 oud-werknemers die meewerkten aan de publicatie bevestigden 28 van hen regelmatige woede-uitbarstingen van de directeur Egbert Fransen. Achttien oud-medewerkers spraken van een angstcultuur. Volgens de krant was Hester Tiggeloven, adjunct-directeur en echtgenote van Fransen, tot ruim twee jaar geleden de interne vertrouwenspersoon, waardoor werknemers het gevoel hadden niet met hun klachten bij haar terecht te kunnen.
Stichting Pakhuis de Zwijger organiseert samen met een groot aantal partners jaarlijks circa zeshonderd activiteiten over actuele maatschappelijke thema’s. Voorzitter Maurits Groen van de raad van toezicht neemt momenteel de directiefunctie waar.