EU-ministers praten over begrotingspact
De EU-ministers van Financiën praten maandagavond en dinsdag over aanpassingen in het stabiliteitspact. De Duitse bondskanselier Schröder dringt in een krantenartikel aan op een flinke versoepeling van de daarin vastgelegde begrotingsregels.
Het is de bedoeling dat uiteindelijk de regeringsleiders van de 25 lidstaten tijdens de voorjaarstop in maart een alomvattend akkoord bereiken over dit gevoelige onderwerp. Schröder verwacht zware onderhandelingen, zo laat hij maandag weten in de Financial Times Deutschland.
Het pact bepaalt dat het tekort in de lidstaten die de euro hebben ingevoerd niet mag stijgen tot boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Bij aanhoudende overschrijding van dat niveau volgt er een boete. Premier Juncker van Luxemburg, die op dit moment het voorzitterschap van de Unie bekleedt, benadrukte vorige week dat bij de beoogde hervorming aan die grens in ieder geval niet zal worden getornd. In zijn visie gaat het alleen om meer souplesse bij het toepassen van de voorschriften, waarbij de regeringen in economische goede tijden meer dienen te sparen, zodat zij in een periode dat het tegenzit over een grotere financiële ruimte beschikken.
Schröder wil dat de Europese Commissie, die bij overtreding het voorstel doet om een strafprocedure te starten, rekening houdt met verzachtende omstandigheden. Landen die kampen met speciale uitgaven, zoals hoge bijdragen aan de EU-pot, of die eenmalige investeringen plegen die op den duur veel geld opleveren, moeten in zijn benadering een milde behandeling krijgen. Voorts bepleit hij dat overheden bij een haperende conjunctuur hun bestedingen mogen uitbreiden om de economie een impuls te geven.
Juncker, die behalve premier ook minister van Financiën is, heeft opgeroepen tot „een sereen debat, zonder extreme oplossingen in de zin van onbeperkte flexibiliteit of het hanteren van het pact als juist een onveranderlijk dogma.”