Koninklijk Huis

Noorse Märtha Louise lijkt een beetje op prins Harry

In Noorwegen voltrekt zich een Harrysoap-in-het-klein rond prinses Märtha Louise. De dochter van koning Harald legde haar koninklijke taken neer en deed vervolgens in de media haar „eigen waarheid” uit de doeken.

7 March 2023 16:14Gewijzigd op 7 March 2023 16:18
Prinses Märtha Louise raakte onlangs haar koninklijke takenpakket kwijt. beeld AFP, Stian Lysberg Solum
Prinses Märtha Louise raakte onlangs haar koninklijke takenpakket kwijt. beeld AFP, Stian Lysberg Solum

Een tussenoplossing, noemde haar vader het besluit dat Märtha Louise haar officiële functies neerlegde. Vier maanden geleden kwam daarmee een einde aan de rol van beschermvrouwe die de 51-jarige prinses bij diverse organisaties vervulde. Haar werkzaamheden werden binnen de familie verdeeld.

Volgens een verklaring van het hof wilde Märtha Louise een duidelijker onderscheid tussen haar zakelijke activiteiten en haar relatie tot het Noorse koningshuis. De stap om haar takenpakket in te leveren, zou zijn gezet na overleg met de koning en andere familieleden.

Drie weken geleden werd echter duidelijk dat die beslissing bepaald niet vrijwillig was genomen. In een groot interview met de Zweedse omroep SVT noemde Märtha Louise het „ontzettend jammer” dat ze haar koninklijke taken kwijt is. „Als iemand in Noorwegen veel kritiek heeft gekregen, ben ik het wel. Ik hoop mijn taken ooit weer te mogen oppakken”, zei ze. In het programma Mijn waarheid barstte ze in tranen uit.

Ook verweet de prinses in het interview de pers na haar scheiding alleen maar negatief over haar ex-man Ari Behn te hebben gepubliceerd. Ze rekent het de journalisten aan dat hij in 2019 een einde aan zijn leven maakte. „Zijn mentale gezondheid leed onder alle kritiek over hem in de media.”

19114152.JPG
beeld AFP, Stian Lysberg Solum

Racisme

Koninklijke taken neerleggen, je „eigen waarheid” in de media verkondigen en de pers aanvallen: dat kennen we uit Groot-Brittannië. Märtha Louise vertoont opvallend veel overeenkomsten met prins Harry, al gaat het er in Noorwegen een stuk kalmer aan toe dan bij de Windsors. De Noorse koninklijke familie probeert –in ieder geval voor het oog– de onderlinge vrede te bewaren. Of het er achter de paleisdeuren ook zo vreedzaam aan toegaat, is de vraag. Door de uitspraken van de prinses komt het meningsverschil met haar familie in ieder geval wel aan de oppervlakte.

Er zijn meer overeenkomsten met de Britse nummer twee. Zowel Harry als Märtha Louise kwam thuis met een partner die niet echt paste binnen het koninklijke keurslijf en ook niet van plan leek zich te schikken naar de mores van de monarchie. Zo zorgde de Amerikaanse verloofde van Märtha Louise voor de nodige commotie. Deze Durek Ver­rett is sjamaan, wat inhoudt dat hij met de geestenwereld communiceert.

19114155.JPG
Verloofde Durek Verrett roept de nodige commotie op in Noorwegen. beeld AFP, Lise Åserud

Net als prins Harry reageerde Märtha Loui­se fel op de in de ogen van het koppel racistische kritiek. „Ik kies niet voor mijn man om aan een van jullie te voldoen, noch aan de normen en hokjes die je in je geest hebt gekozen om in te zitten”, beet ze op sociale media van zich af.

De Noorse koninklijke familie betreurt het racisme publiekelijk. „We vinden het feit dat het Koninklijk Huis de etnische diversiteit van Noorwegen weerspiegelt juist sterk”, zei koning Harald daarover. Märtha Loui­ses verloving zou dan ook niet de reden zijn dat de prinses haar functies verloor. Het koningshuis benadrukt „enorm blij” te zijn met het feit dat de twee gaan trouwen en hoopt dat Verrett zich „welkom” voelt.

„Voor ons is het van cruciaal belang onze vertrouwensband met het Noorse volk in stand te houden en tegelijkertijd het welzijn van onze familie zo goed mogelijk te beschermen”, legde de koninklijke familie uit. „De beperkingen van wat wij mogen zeggen of doen terwijl wij het Koninklijk Huis vertegenwoordigen, zijn in twijfel getrokken en bevraagd. Daarom vonden wij het nodig de rollen en het gebruik van de titel van prinses verder te verduidelijken.”

Prinsessentitel

Eerder werden al maatregelen genomen omdat de prinses haar titel gebruikte voor commerciële zaken. Dat gebeurde na ophef over de tour ”De prinses en de sjamaan” die zij ondernam met haar Amerikaanse partner. Daarop werd bepaald dat Märtha Louise bij zakelijke activiteiten haar prinsessentitel niet meer mocht gebruiken en ook op sociale media niet meer zou verwijzen naar haar familie.

Haar titel mag Märtha Louise wel behouden. Wanneer zij trouwt met Verrett, zal hij ook deel worden van de koninklijke familie. Maar een titel zit er voor hem niet in. Nog onduidelijk is wanneer het huwelijk plaatsvindt. In ieder geval niet dit jaar, zei de prinses onlangs. Verrett gaat eerst onder het mes voor een niertransplantatie.

Märtha Louise is iemand die graag haar mening wil kunnen geven zonder dat dit het koningshuis raakt. Bijvoorbeeld over haar geloof in alternatieve geneeswijzen. De prinses zegt de extra verantwoordelijkheid die haar titel met zich meebrengt wel te begrijpen, maar hoopt tegelijk dat niemand anders zich hoeft te verantwoorden voor haar „persoonlijke standpunten”.

Haar opvatting verraadt dat ze maar wat blij is geen kroonprinses te zijn. Hoewel Märtha Louise het oudste kind van koning Harald is, mag haar jongere broertje Haakon zich troonopvolger noemen. De wet bepaalde namelijk tot 1990 dat prinsen voorrang hebben op een oudere zus. Misschien maar goed ook dat Märtha Louise onze koningin niet wordt, zullen sommige Noren denken.

Serie over prinsen en prinsessen die op de reservebank zitten. Hoe vinden zij een weg tussen vrijheid en verplichtingen? Deel 4: Prinses Märtha Louise van Noorwegen.

Meer over
Nummer twee

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer