Cultuur & boeken

Auteur christelijk boekenweekgeschenk Gabi de Ridder: „Ik schrijf graag familieverhalen”

Voor Gabi de Ridder kwam het als een complete verrassing dat ze het christelijke boekenweekgeschenk mocht schrijven. Haar verhaal ”Volgende week, zelfde tijd?” wordt van 8 tot 18 maart gratis meegegeven bij aankoop van een boek in een christelijke boekhandel.

7 March 2023 16:07Gewijzigd op 7 March 2023 16:29
Gabi de Ridder is auteur van het christelijke boekenweekgeschenk. beeld Cees van der Wal
Gabi de Ridder is auteur van het christelijke boekenweekgeschenk. beeld Cees van der Wal

Ze kreeg een appje van een bevriende boekhandelaar. „Ik ga voor je stemmen bij het christelijke boekenweekgeschenk!” Geen idee waar dit over gaat, dacht Gabi de Ridder (1968). Na wat navragen bleek haar naam op de lijst van nominaties te staan. En werd ze vervolgens gekozen. „Ik voelde me vereerd. En ook wel wat geïntimideerd, want er stonden twee bekende namen op het lijstje. Dan kom ik aan met mijn drie boeken. Maar ik besloot ervoor te gaan en het schrijven als een uitdaging te zien.”

Nu wordt het resultaat straks in het hele land meegegeven aan mensen. Bent u benieuwd naar de reacties?

„Ja, en ik ben er ook wel zenuwachtig voor. Ik weet niet wat ik moet verwachten. Het grappige is: mensen krijgen dit boekje cadeau, of ze het nou wel of niet interessant vinden. De een zal het meer aanspreken dan de ander. Maar ik houd in mijn achterhoofd dat ik zelf ook een mening heb over andermans boeken, dus ik moet de mening van anderen ook respecteren.

Maar toch zie ik het vooral als een kans om een wat breder lezerspubliek te bereiken. Wie weet willen ze daarna wel een andere roman van mij lezen.”

U hebt drie romans op uw naam staan, ”Zonder afscheid” (2020), ”Geef me moed” (2018) en ”Breng me thuis” (2016). Hoe bent u op het idee gekomen om schrijver te worden?

„Op de basisschool was ik al verhaaltjes aan het schrijven. Verder las ik veel en ik heb een bibliotheekopleiding gedaan. Toen ik voor het eerst een christelijke roman las, dacht ik: zo’n soort verhaal wil ik ook schrijven. Ik ben een schrijfcursus gaan doen en liet mijn manuscripten beoordelen. De kritiek was in eerste instantie vernietigend. Dat heeft me eerlijk gezegd best ontmoedigd en toen heb ik een tijdje niet geschreven.

Een paar jaar later deed ik mee aan een gesprekscursus voor vrouwen. Toen ik deelde dat ik schrijven altijd erg leuk heb gevonden en dat ik graag een boek wilde uitbrengen, kreeg ik van alle kanten de aanmoediging om het toch weer te proberen. Ik heb een manuscript naar meerdere uitgeverijen gestuurd en uiteindelijk is De Banier met mij in zee gegaan. In 2016 is mijn eerste boek verschenen. Dat was bijzonder, ik zag het echt als gebedsverhoring.”

Wat zijn belangrijke onderwerpen in uw boeken?

„Ik ben dol op familieverhalen en familiegeschiedenissen. Hoe karakters elkaar vormen, hoe je keuzes maakt in je leven en welke rol het geloof daarbij speelt. Ik wil met mijn boeken ook Gods liefde voor zwakke mensen doorgeven. We kunnen uit moeilijke situaties komen als we ons leven in Zijn hand geven.”

Bent u fulltime schrijver?

„Nee, nooit geweest ook. Ik heb vroeger in de ouderenzorg gewerkt en mijn man en ik hadden daarnaast een bloemenzaak. In 2021 hebben we besloten de zaak weg te doen, omdat mijn man zo veel aan het werk was dat er amper vrije tijd overbleef. We zijn verhuisd naar Hellevoetsluis en nu ben ik weer terug in mijn oude vakgebied, want ik werk in de bibliotheek.

Naast mijn werk schrijf ik wanneer ik daar zin in heb. Ik ben niet iemand die elke dag verplicht een paar uur schrijft; als ik geen inspiratie heb ga ik ook niet achter de laptop zitten. Bij mij werkt een vaste structuur niet, dan komt het verhaal slecht op gang.”

Uw boekenweekgeschenk gaat over het zoeken naar Gods leiding en trouw blijven aan je overtuigingen. Hoe bent u op dit thema gekomen?

„Ik had op mijn laptop nog een paar losse ideeën voor verhalen staan. Een van die verhaallijnen heb ik verder uitgewerkt. Ik wil liever niet te veel details verklappen, want mensen moeten het verhaal open kunnen lezen, maar ik heb het deels gebaseerd op een gesprek met een kennis uit mijn jeugd. Het gaat over de vraag wat je moet doen als je er zelf van overtuigd bent dat je een beslissing hebt genomen die naar Gods wil is, maar dat dit vervolgens niet zo blijkt te zijn. Hoe ga je dan verder?”

Wat hoopt u dat mensen meenemen na het lezen?

„Ik hoop dat lezers zich realiseren dat we Gods wil mogen zoeken bij onze beslissingen, ook als dingen anders kunnen lopen dan wij zelf soms denken. En dat Hij zelfs ons falen kan gebruiken voor iets goeds als we daarvoor openstaan.

Bij God is er altijd een nieuw begin mogelijk en Hij wil ons helpen daarin de juiste weg te volgen.”

Boekgegevens

19104874.JPG

”Volgende week, zelfde tijd?”, Gabi de Ridder; uitg. De Banier; 93 blz.; gratis bij aankoop van een boek in de Week van het christelijke boek (8-18 maart)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer