Kansspelautoriteit beboet illegale goksites voor ruim 26 miljoen
De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft voor ruim 26 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan vijf partijen die in Nederland illegaal onlinegokken aanboden. Het zwaarst beboete bedrijf, N1 Interactive, moet bijna 13 miljoen euro betalen. Branchegenoot Videoslots is voor een kleine 10 miljoen euro bestraft. Het gaat om de hoogste Nederlandse boetes ooit voor dit vergrijp.
Volgens de Ksa beschikten de bedrijven, allemaal met vestiging in Malta, niet over de vergunning die nodig is om in Nederland kansspelen via het internet aan te bieden. De boetes waren eind december al aan de aanbieders zelf bekendgemaakt. Maar die probeerden vervolgens via de rechter tegen te houden dat hun straffen openbaar gemaakt zouden worden. De rechter heeft die verzoeken deze week afgewezen, vandaar dat de toezichthouder er nu mee naar buiten komt. Bezwaarprocedures van de partijen over de straffen lopen nog.
Dat de boetes zo hoog uitvallen heeft te maken met de in Nederland behaalde omzet. Met illegale online roulette, blackjack, poker, baccarat en slotmachines wordt veel geld verdiend door de betrokken partijen. „Het is ons menens. De veiligheid van spelers staat voorop. Een boete is om te raken waar het pijn doet, in de portemonnee dus”, zegt Ksa-voorzitter René Jansen.
In het geval van N1 Interactive speelde ook mee dat het bedrijf eerder al de fout in ging. De Ksa had de onderneming eerder ook al eens beboet. Videoslots maakte zich op zijn beurt schuldig aan extra misleiding door ten onrechte het woordmerk van de Ksa op zijn website te tonen, stelt de toezichthouder. „Juist dit logo is voor spelers een belangrijke houvast om te kunnen bepalen of zij te maken hebben met legaal spelaanbod.” De andere beboete partijen zijn Betpoint, Probe Investments en Fairload.
Videoslots spreekt de beschuldigingen van de Ksa tegen en kondigde eerder al aan in beroep te gaan. Het bedrijf zegt dat er van illegale verdiensten geen sprake was, omdat het bedrijf maatregelen zou hebben genomen om Nederlandse spelers te weren van zijn goksite. Dat het logo van Ksa zichtbaar was op de site van Videoslots zou een menselijke fout zijn geweest. „Het is dus niet zo dat een woordmerk zou zijn geplaatst om deelnemers te lokken”, reageert het bedrijf.
Onlinegokken is eigenlijk nog maar kort wettelijk geregeld in Nederland. Inmiddels hebben 24 aanbieders een vergunning. Als een bedrijf niet over een vergunning beschikt en van elders op de wereld Nederlanders laat gokken via zijn website is direct sprake van een overtreding. Het moet er namelijk voor zorgen dat het onmogelijk is om vanaf Nederlandse IP-adressen mee te spelen.
De beboete partijen zijn inmiddels gestopt met hun activiteiten op de Nederlandse markt, laat de Ksa weten. Alle vijf hebben ze nog steeds geen vergunning. Dat zal ook wel even zo blijven, want om voor een vergunning in aanmerking te komen mogen ze hier ten minste twee jaar geen onlinegokspellen hebben aangeboden.