Boze en bezorgde reacties op besluit Brabant op slot te doen
Het besluit van de provincie Noord-Brabant om de landbouw en de woningbouw op slot te doen om de natuur te redden, levert boze reacties op. „Onbegrijpelijk.”
Noord-Brabant verleent tijdelijk geen vergunningen meer voor projecten op het gebied van infrastructuur, landbouw, industrie, woningbouw en verduurzaming, wanneer die stikstofeffecten hebben voor Natura2000-gebieden.
Analyses van deze kwetsbare natuurgebieden laten namelijk zien dat de natuur achteruitgaat. De provincie zet daarom de handrem op vergunningverlening. Door een mix van verzuring, vermesting en verdroging verdwijnen planten en bomen langzaam maar zeker uit natuurgebieden, waardoor het aantal insecten vermindert en op sommige plaatsen geen vogels en andere dieren meer kunnen leven.
„Als deze ontwikkeling zich verder doorzet, krijgen we een totale verschraling van de natuur”, aldus Brabant woensdag. „Dat heeft negatieve gevolgen voor klimaat, milieu, leefomgeving en gezondheid. Overigens geldt dit niet alleen voor Noord-Brabant. Een groot aantal provincies kampt met dit probleem.”
Met de huidige maatregelen kunnen de verplichte Europese natuurdoelen niet worden gehaald, stelt de provincie. Vandaar dat de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden voorlopig stil komt te liggen. „Projecten in alle sectoren van de Brabantse samenleving worden hierdoor geraakt”, waarschuwt de provincie. „Projecten waarbij geen sprake is van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden kunnen wel worden uitgevoerd.”
„We moeten onze aanpak uitbreiden en versnellen”, vindt de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers. „Aanvullende maatregelen zijn nodig om aan de Europese doelstellingen te voldoen. En om de natuur op orde te brengen. Het gaat daarbij zowel om maatregelen in de gebieden zelf als direct eromheen.”
Boerenorganisaties, statenleden en wethouders reageren verontrust. „Onbegrijpelijk”, zegt Hendrik Hoeksema van ZLTO. „Een dramatisch besluit.” Hij laakt de totstandkoming van de allesbepalende natuuranalyse. „Onduidelijk hoe deze cijfers precies tot stand zijn gekomen.”
Statenlid Henk van Zelst (CU-SGP) keert zich tegen het besluit. „We kunnen niet alles platleggen om de natuur.” Het Statenlid pleit voor een eerlijke verdeling van het stikstofbeleid over de agrarische sector, het verkeer en de luchtvaart. „Alles wordt nu bij de boer neergelegd.”
Het Statenlid wil het besluit na de verkiezingen terugdraaien. Het besluit is „slecht” voor Brabant, zegt een verraste Van Zelst. „Brabant heeft een enorme bouwopdracht. We kunnen hierdoor niet meer bouwen, niet voor jongeren, niet voor vluchtelingen.” CU-SGP wil de kwestie vrijdag aankaarten in Provinciale Staten.
Grote impact
Het besluit heeft „grote impact” op de gemeente Altena, zegt een bezorgde wethouder Hans Tanis. „Altena gaat op slot, terwijl er een groot woningtekort is.” De gemeente wil in tien jaar tijd 3000 huizen bouwen. „Daar gaat een streep doorheen, als dit beleid zo blijft.” Het besluit lijkt op stel en sprong te zijn genomen, stelt Tanis. „De gedeputeerde geeft zelf aan het rapport nog te moeten bestuderen.” Altena wil samen met regiogemeenten snel duidelijkheid vragen aan de provincie. „Dit besluit zorgt voor onrust.”
Woensdag tekenen veertig Brabantse gemeenten en het ministerie een Woondeal voor de komende tien jaar. „Dat staat hiermee ook op losse schroeven.”