De vergeten Friezen van Denemarken

Buitenland

Deense Friezen gaan op zoek naar de restanten van hun praktisch geheel verloren geraakte taal en cultuur. De pogingen om iets terug te vinden van het Fries in Denemarken zijn weliswaar nog zeer bescheiden, maar het besef dat men iets is kwijtgeraakt met het Friese element in de cultuur begint te komen.

plattekst (u15,1,0(De Deense journalist Benny Siewertsen weet waar hij over praat. Eerder verscheen van hem een boek met de titel ”De Friezen, onze vergeten voorvaderen”. Benny Siewertsen is zelf ook een Fries, maar lang zonder dat hij het zelf wist. Of liever gezegd: zonder dat hij zich dat eigenlijk bewust was. Totdat hij zich begon af te vragen waarom er wel sprake is van een levende Friese cultuur in Nederland en in Duitsland, terwijl deze in Denemarken geheel is weggevaagd. En dat terwijl er tot enkele decennia geleden wel degelijk een Friese minderheid in Denemarken woonde. Het leefgebied van deze Friezen sloot geografisch aan op het Duitse Noord-Friesland aan de Waddenkust in Sleeswijk-Holstein.

In Siewertsens jeugd -hij is nu 72 en gepensioneerd- werd er hier en daar nog Fries gesproken. Daarna is het snel bergafwaarts gegaan. Ofwel: verder bergafwaarts gegaan, want de taal was in die tijd al sterk op zijn retour. Siewertsen denkt de verklaring voor die ontwikkeling te weten en hoopt dat de Deense Friezen wakker worden en weer interesse voor hun cultuur gaan tonen.

Sleeswijk-Holstein

We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren. Het delen van deze content met anderen is niet toegestaan © Reformatorisch Dagblad 2023.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl.