Hele mensheid behoort tot één ras
Als iedereen zich aan de Bijbel zou houden, is de antiracistische woke-ideologie overbodig. Dat blijkt uit het boek ”Heel verschillend en toch één”.
Alle mensen stammen af van Adam en Eva, schrijft Ken Ham, directeur van de Amerikaanse organisatie Answers in Genesis. Alle mensen zijn geschapen naar Gods beeld, of ze bruin, blank, geel of zwart zijn. Daarom heeft niet één ‘ras’ het recht zich boven het andere te stellen.
„Helaas, door het leugenachtige onderwijs over evolutie dachten veel mensen dat mensen tot verschillende rassen behoorden. Veel mensen geloofden zelfs dat sommige mensen nauwer aan apen verwant zijn dan andere. Sommige rassen zouden meer geëvolueerd zijn dan andere”, aldus Ham. „Maar dat is niet waar! We zijn één familie, uit één bloed.”
Rassenleer
De rassenleer, die vooral in de Amerikaanse context van de auteur speelt, was de reden dat slavernij er lang werd goedgepraat. „Sommige blanke christenen” hebben slavernij goedgekeurd, omdat ze meenden dat Afrikaanse mensen zwart waren als gevolg van de vloek van Cham. „Er is echter geen bewijs dat de vloek iets te maken had met huidskleur.” Bovendien werd Cham niet vervloekt, maar zijn zoon Kanaän.
Ham schuwt de verwijzingen in de Bijbel naar de toenmalige praktijk van slavernij niet, maar noemt dat „een realiteit in een door de zonde vervloekte wereld”.
De wetenschappelijke rassenleer leidde tot het decimeren van de oorspronkelijke bevolking in Noord-Amerika en Australië. „Wanneer je het vreselijke idee dat ‘rassen’ op verschillende punten in de evolutionaire ontwikkeling zitten, verbindt met het idee dat evolutionisten hebben over natuurlijke selectie of overleving van de sterkste, kun je gaan redeneren dat rassen die sterker en slimmer zijn, de andere rassen gaan domineren of uitroeien.” De rassenleer beleefde een triest dieptepunt met de Holocaust, waarbij nazi’s Joden, zigeuners en het Slavische ras systematisch uitroeiden.
Historisch
Uitgebreid gaat de auteur in op de schepping, de zondeval, de zondvloed en de spraakverwarring, die hij als historische gebeurtenissen beschrijft. Evenals de noodzaak dat Christus op aarde moest komen om voor de zonde te voldoen.
Er bestaat maar één menselijk ras op aarde: Adams ras. Alle mensen behoren als ze geboren worden tot „het verloren ras”. Ze kunnen lid worden van „het verloste ras” als ze in Christus geloven, schrijft Ham. Hij geeft zijn lezers daarvoor een gebed mee.
Uit dat gebed blijkt hoe de auteur de leer van zonde en genade ziet: „Christus is aan het kruis voor mij gestorven.” Wat rest is dat „ik het geschenk van het eeuwige leven dat U mij hebt aangeboden, aanneem”. Uiteindelijk ziet hij het aannemen van Christus’ aanbod als een mogelijkheid vanuit de mens, en als doorslaggevende activiteit om het eeuwige leven te ontvangen. Gods soevereine ontferming over zondaren (Rom. 9:16), het geloof als vrije genadegave van God (Ef. 2:5) en het toepassende werk van de Heilige Geest (2 Kor. 3:6) blijven onderbelicht.
Volgens de ondertitel is het boek bedoeld voor „jonge mensen”. Vanwege de aantrekkelijke lay-out is dat prima te verdedigen. Maar de zinnen zijn hier en daar wel erg lang – één zin telt zelfs 65 woorden. Ook het woordgebruik en abstractieniveau zijn bij sommige onderwerpen van dusdanig niveau dat het boek vooral geschikt lijkt voor de bovenbouw van het voorgezet onderwijs.
Dat neemt niet weg dat het rijk geïllustreerde boek veel nuttige achtergrondkennis aanreikt over de Bijbelse geschiedenis, de wetenschappelijke feiten rond de huidskleur van mensen en de geschiedenis van de slavernij. Wie de Bijbel serieus neemt, moet constateren dat de waarde van een mens niet afhangt van zijn huidskleur, maar van zijn oorsprong als beeld van God.
Boekgegevens
”Heel verschillend en toch één. Wat de Bijbel zegt over rassen. Speciaal voor jonge mensen”, Ken Ham; uitg. Uit het Woord der Waarheid; 62 blz.; € 16,95