Vis eten in rampregio’s niet gevaarlijk
Het eten van vis en andere dieren uit de zeeën in de rampregio’s is niet gevaarlijk. Er zijn geen aanwijzingen voor een hoger dan normaal gezondheidsrisico door visconsumptie, aldus de voedsel– en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, vrijdag.
Ze reageerde op aanhoudende geruchten in de getroffen Zuidoost–Aziatische landen over besmette en gevaarlijke vis. Veel mensen eten geen vis of garnalen meer omdat de dieren uit wateren komen die zijn „besmet" door de duizenden lijken die er dreven. Er gaan ook veel verhalen over vissen die van dode lichamen hebben gegeten of zelfs menselijke resten in hun maag zouden hebben.
De FAO zegt in samenspraak met de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat de ongerustheid zonder grond is. Beide organisaties wijzen er op dat het eten van vis juist goed is voor verzwakte slachtoffers van de zeebeving. Uiteraard gelden wel de gewone voorzorgsmaatregelen. De vis moet vers zijn en de dieren moeten eerst worden gekookt.