Deel gemeenten te laat met bijstandswet
Dertien procent van de gemeenten voldoet mogelijk niet aan de eisen voor de nieuwe bijstandswet. Zij hebben het ministerie van Sociale Zaken laten weten mogelijk niet op tijd klaar te zijn met een aantal verplichte verordeningen dat dit jaar in werking moet treden.
Het gaat om zes verordeningen waarin de gemeenten moeten vastleggen hoe ze bijstandsgerechtigden aan werk zullen helpen en hoe ze fraude zullen bestrijden. Als de verordeningen niet op tijd in werking zijn getreden, kan de gemeenteraad de verantwoordelijke wethouder erop aanspreken. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken heeft de gemeenten opgeroepen de verordeningen zo snel mogelijk tot stand te brengen.
De nieuwe bijstandswet is op 1 januari vorig jaar in werking getreden, maar 2004 gold als een overgangsjaar. Kern van de wet is dat gemeenten niet langer de bijstandsuitkeringen die ze moeten uitkeren terugbetaald krijgen van het Rijk. Ze krijgen een budget waarmee ze de uitkeringen moeten verstrekken en de bijstandsgerechtigden aan werk helpen. Als ze geld overhouden mogen ze dat aan andere dingen besteden.
In december heeft Sociale Zaken de gemeenten gevraagd naar de ervaringen met de nieuwe wet. Volgens 88 procent heeft die geleid tot een cultuuromslag. De gemeenten leggen meer nadruk op het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden in plaats van op het verstrekken van uitkeringen.