FAO bezorgd over herstel visserijsector Azië
De voedsel- en landbouworganisatie FAO is uiterst bezorgd over de mogelijkheden voor een snel herstel van de zwaar getroffen visserijsectoren in door tsunami’s getroffen landen.
De VN-organisatie zei donderdag in Rome dat de schade veel groter is dan verwacht.
Behalve veel vissersvloten zijn ook veel viskwekerijen, havens en andere voor de sector belangrijke infrastructuur door de tsunami’s verzwolgen. Bovendien zijn de consumptie en de export van vis in enkele landen flink gekelderd uit angst voor besmette vis uit wateren waar duizenden mensen de dood vonden.
Uit een inventarisatie van de FAO blijkt dat als gevolg van de zeebevingen tienduizenden vissersboten in landen rond de Indische Oceaan zijn verwoest. Bovendien zijn duizenden vissers omgekomen, waardoor de sector uiteraard nog eens extra hard is getroffen. Aan bijna alle getroffen kusten was de visserij, vaak naast het toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking.
Op Sri Lanka zijn naar schatting meer dan 10.000 vissers omgekomen. Circa 80 procent van alle vaartuigen voor de visserij is verwoest of ernstig beschadigd. Het gaat hierbij om zeker 19.000 houten boten. Tien van de twaalf belangrijkste vissershavens zijn bovendien hard getroffen. Daar zijn onder meer aan- en afvoerwegen, loodsen, visafslagen en koelplaatsen verdwenen.
De Indonesische provincie Atjeh heeft ook vele duizenden vissers verloren. De hoofdstad Banda Atjeh zag zelfs twee op elke drie vissers in de golven verdwijnen. Ongeveer 70 procent van de vloot is verwoest. Ook veel viskwekerijen zijn verdwenen.
In Thailand zijn in zeker 386 vissersdorpen, met in totaal 120.000 inwoners en meer dan 4500 boten verloren gegaan. Ook acht Thaise visserhavens zijn zo zwaar getroffen dat vissers er nauwelijks meer terechtkunnen. Uit het zuiden van India zijn soortgelijke gegevens bekend geworden. Daar zijn zeker 2000 boten verwoest en kunnen ongeveer 300.000 vissers voorlopig niet aan het werk. Bijna 16.000 fuiken raakten daar zwaar beschadigd.
Somalië in Oost-Afrika heeft evenzeer grote problemen, liet de FAO weten. Circa 2600 boten zijn daar door tsunami’s verwoest. Ook duizenden vissers in Birma, Maleisië en de Seychellen zijn door de ramp terug bij af.
De FAO heeft specialisten naar het rampgebied gestuurd die moeten onderzoeken hoe de sector er weer bovenop kan worden geholpen.