Consument

Recept: Drie winterse rauwkostsalades

Naast een stoofgerecht of stamppot een salade op tafel zetten is een eenvoudige
manier om de groenteconsumptie een
beetje op te krikken. Zo’n schaal met aan-
gemaakte rauwkost geeft bovendien qua smaak en structuur een lekkere oppepper aan de maaltijd.

geertje@rd.nl
13 February 2023 21:02Gewijzigd op 25 July 2023 19:46
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

In de zomer ligt het voor de hand om voor zo’n salade sla, komkommer en tomaten te gebruiken. Maar ook typische wintergroenten kunnen prima rauw worden verwerkt, al is dat misschien niet het eerste waar je aan denkt. Ze zo fijn mogelijk snijden, raspen of schaven is bij stevige groenten de sleutel tot succes. Van harde brokken in een salade worden de meeste mensen niet blij.

Ik maakte een salade op basis van rodekool, een op basis van winterwortel en een op basis van witlof. Met de eerste variant maakte ik trouwens lang geleden kennis in de tropen, in Afrika. Ook onder die omstandigheden smaakte die salade prima. Met andere woorden: bij een barbecue in de zomer komt zo’n recept wellicht ook nog eens van pas.

De rodekoolsalade heeft door het gebruik van smaken uit de Aziatische keuken als gember, 
sojasaus, citroengras en koriander een oosters tintje. De wortelsalade is door de appel en de 
rozijnen fruitig en fris. De witlofsalade smaakt licht bitter maar is ook smeuïg door de dressing van mayonaise en yoghurt.

Meer over
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer