Recept: Drie winterse rauwkostsalades
Naast een stoofgerecht of stamppot een salade op tafel zetten is een eenvoudige manier om de groenteconsumptie een beetje op te krikken. Zo’n schaal met aan- gemaakte rauwkost geeft bovendien qua smaak en structuur een lekkere oppepper aan de maaltijd.
In de zomer ligt het voor de hand om voor zo’n salade sla, komkommer en tomaten te gebruiken. Maar ook typische wintergroenten kunnen prima rauw worden verwerkt, al is dat misschien niet het eerste waar je aan denkt. Ze zo fijn mogelijk snijden, raspen of schaven is bij stevige groenten de sleutel tot succes. Van harde brokken in een salade worden de meeste mensen niet blij.
Ik maakte een salade op basis van rodekool, een op basis van winterwortel en een op basis van witlof. Met de eerste variant maakte ik trouwens lang geleden kennis in de tropen, in Afrika. Ook onder die omstandigheden smaakte die salade prima. Met andere woorden: bij een barbecue in de zomer komt zo’n recept wellicht ook nog eens van pas.
De rodekoolsalade heeft door het gebruik van smaken uit de Aziatische keuken als gember, sojasaus, citroengras en koriander een oosters tintje. De wortelsalade is door de appel en de rozijnen fruitig en fris. De witlofsalade smaakt licht bitter maar is ook smeuïg door de dressing van mayonaise en yoghurt.