SGP wil inzage in kosten IND voor dwangsom
De SGP wil weten hoeveel geld de IND vorig jaar kwijt was aan dwangsommen vanwege het niet tijdig beslissen op asielverzoeken. Opheldering daarover is nodig, vindt de partij, omdat het jaarverslag van de dienst het bedrag niet noemt.
Tot 2020 konden asieladvocaten bij het verstrijken van de beslistermijn namens hun cliënten een zogeheten ingebrekestelling indienen, een schriftelijke aanmaning. Had de IND twee weken later nog niet beslist of iemand mocht blijven, dan ging de teller voor de zogenoemde bestuurlijke dwangsom lopen. Asielzoekers kunnen daarbij maximaal 1260 euro incasseren, maar het kabinet-Rutte III maakte daar een einde aan. Vorig jaar was de staat nog wel 18 miljoen euro kwijt over de tot 2020 ingediende aanvragen.
Wat Rutte III betrof, was met de regeling van 2020 ook meteen de zogenoemde rechterlijke dwangsom van de baan. De rechter kan die boete opleggen als de IND ook een nieuwe, door de rechter bepaalde beslistermijn overschrijdt. Die dwangsom moet echter blijven, zo oordeelde de Raad van State in november.
„Door de aanhoudende, hoge asielinstroom blijven veel dossiers langer op het bureau van de IND liggen”, stelt Kamerlid Roelof Bisschop. „Die stapel wordt alleen maar hoger. Dat betekent twee dingen: de asielinstroom moet drastisch omlaag en er moet een einde komen aan deze dwangsommen.”