Economie

Cosun investeert in ontwikkeling vlees- en zuivelvervangers

Akkerbouwers profiteren sneller van de hoge suikerprijs op de wereldmarkt dankzij een nieuwe systematiek om een deel van de winst van de coöperatieve suikerbietenverwerker Cosun naar hen door te sluizen.

10 February 2023 12:04
Ontvangst van suikerbieten bij de fabriek in het Groningse Vierverlaten. De laatste bieten van oogst 2022 zijn eind januari verwerkt. beeld ANP, Vincent Jannink
Ontvangst van suikerbieten bij de fabriek in het Groningse Vierverlaten. De laatste bieten van oogst 2022 zijn eind januari verwerkt. beeld ANP, Vincent Jannink

Het was mooi nieuws dat Royal Cosun deze week aan de 8400 aangesloten bietentelers kon melden: de financiële opbrengst per hectare stijgt van ruim 3100 euro vorig seizoen naar ruim 5500 euro voor de bieten die afgelopen najaar geoogst zijn. Voor een fors deel is dat te danken aan 235 miljoen euro uit de winst die het bedrijf in het vierde kwartaal van 2022 heeft gemaakt en in de eerste drie kwartalen van 2023 verwacht te maken.

Eerder was deze uitkering, verrekend in een toeslag op de kale bietenprijs, gebaseerd op de resultaten van het afgesloten boekjaar. Maar de leden wilden sneller profiteren. Terecht, zei coöperatievoorzitter Dirk de Lugt donderdag bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 2022. „Telers hebben hun kosten het afgelopen jaar zien stijgen. En de afgelopen jaren viel het rendement van de bietenteelt tegen”, motiveerde hij.

Cosun boekte in 2022 een omzet van 3,05 miljard euro, een stijging van 760 miljoen euro vergeleken met 2021. Na aftrek van de ledentoeslag komt het netto resultaat uit op 75 miljoen euro. Dat geld investeert de coöperatie in de onderneming.

Niet alleen de ontwikkelingen op de suikermarkt, die afgelopen jaar stevig is aangetrokken, tikken door in de ‘winstdeling‘ waar de leden van profiteren. Ook de andere activiteiten van het concern doen dat. Cosun verwerkt niet alleen suikerbieten maar ook aardappelen (via dochter Aviko), cichorei (Sensus) en groenten en fruit (SVZ). Die laatste poot was verliesgevend, maar boekt nu weer zwarte cijfers.

Intussen investeert het concern stevig in de ontwikkeling van nieuwe producten op plantaardige basis, zoals ingrediënten voor vlees- en zuivelvervangers op basis van veldbonen, bietenpulp, aardappelen en cichorei. Een voorbeeld van een nieuw product op basis van plantaardig eiwit is Potato Cheez, vorige maand werd geïntroduceerd tijdens een voedingsbeurs in Parijs. Het ziet eruit als kaas, smaakt naar kaas en heeft een vergelijkbare textuur als kaas. Maar het product is vrij van zout, vet en lactose en past dus prima bij de trend onder consumenten om dierlijke producten in te wisselen voor plantaardige alternatieven.

De ‘kaas’ is in het laboratorium van Cosun in Dinteloord ontwikkeld. De productie ervan vindt plaats in een hoekje van de aardappelverwerkende fabriek van Aviko in het Groningse Warffum. De eerste klant, een Belgische leverancier van cordon bleu, heeft zich al gemeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer