Economie

UPC strompelt naar de afgrond

Het kabelbedrijf UPC heeft over 2001 een nettoverlies geleden van 4,4 miljard euro, een jaar eerder was dat een verlies van 2 miljard euro.

ANP
15 April 2002 08:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Dat heeft UPC bekendgemaakt. Accountant Andersen zegt te twijfelen aan het voortbestaan van de onderneming. Op 2 april kwam UPC al met ongecontroleerde en onvolledige cijfers, de cijfers zijn nu wel gecontroleerd.

De totale omzet over het afgelopen jaar beliep 1,4 miljard euro. Het hoge nettoverlies is volgens UPC vooral te wijten aan eenmalige lasten als reorganisatiekosten en afschrijvingen.

UPC heeft het verlies over 2001 met een persbericht van één A-4tje bekendgemaakt. De Financial Times spreekt van UPC’s friday night surprise. In enkele alinea’s zet UPC summier uiteen hoe de zaken ervoor staan. Er is geen verlies- en winstrekening gepubliceerd, noch een balans. Een woordvoerster adviseert een e-mailtje te sturen als er vragen zijn, mogelijk komt daar antwoord op, mogelijk ook niet.

UPC heeft in Nederland volgens de eigen website 2.328.600 kabelabonnees. In de steden Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Haarlem, Zaanstad, Purmerend, Almere, Lelystad, Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Apeldoorn, Nijmegen, Helmond, Eindhoven, Alkmaar en Dordrecht bezit UPC het kabelnetwerk.

Een ondergang van UPC zal een schok geven in medialand. Het bankroet van Nederlands grootste kabelexploitant zal de gevestigde orde op zijn kop zetten en opent wellicht de deur voor nieuwe, buitenlandse mediaconcerns. Maar de vrees dat het vertrek van UPC ook tot zwarte beeldschermen leidt, is ongegrond.

Zelden heeft een onderneming meer kritiek over zich heengekregen dan United Pan-Europe Communications (UPC). Consumentenorganisaties en klanten maakten zich de afgelopen jaren bijzonder kwaad over de beroerde dienstverlening en de slechte communicatie.

Nu zijn vooral obligatiehouders laaiend, omdat zij waarschijnlijk slechts een klein deel van hun inleg terugzien.

UPC heeft ook de aandeelhouders weinig vreugde gebracht. In twee jaar tijd zagen zij de koers van het fonds op de Amsterdamse effectenbeurs van ruim 80 euro kelderen naar 15 eurocent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer