Tweede Kamer: scholen moeten niet meer ‘excellent’ worden genoemd
Scholen moeten niet meer „goed” of „excellent” worden genoemd als het onderwijs van hoge kwaliteit is, vindt de Tweede Kamer. Een motie van D66 van deze strekking wordt gesteund door een Kamermeerderheid.
Paul van Meenen van D66 vindt dat er een „pervers effect” ontstaat als de Inspectie van het Onderwijs niet alleen beoordeelt of scholen aan de basiseisen voldoen, maar ook welke scholen het beste zijn. Dat vindt de partij niet de wettelijke taak van de inspectie. Het kost bovendien veel tijd en energie en wakkert de concurrentiestrijd alleen maar verder aan. ChristenUnie en CDA zijn het daarmee eens, samen met een groot deel van de oppositie.
Coalitiegenoot VVD is het niet eens met de motie en stemt tegen. „Ik vraag me af of de heer Van Meenen met deze motie het kind niet met het badwater weggooit”, zei Mariëlle Paul van de VVD vorige week tijdens een debat. „Wat is er mis met heel goed onderwijs promoten en de ambitie en de kwaliteit daarmee verder omhoog te stuwen?”
Onderwijsminister Dennis Wiersma zei tijdens hetzelfde debat het bezwaar van Van Meenen te begrijpen. Maar hij wil een evaluatie van deze manier van beoordelen afwachten voordat hij bedenkt wat zijn standpunt is. Daarom vroeg hij D66 om de motie nog even niet in te dienen. Maar daar ging de partij dus niet in mee.
Vorig jaar deelde de Inspectie van het Onderwijs het predicaat „excellent” uit aan 55 scholen. Daar mogen ze drie schooljaren reclame mee maken.