Bouwbeurs mikt op aannemer en woningeigenaar
Natuurlijk is de tweejaarlijkse Bouwbeurs–nu in de Jaarbeurs in Utrecht– een aangelegenheid voor aannemers. Maar ook de particulier kan er zijn voordeel doen.
Vanwege de coronapandemie ging de tweejaarlijkse vakbeurs in 2021 niet door. De laatste keer dat het evenement plaatshad, was dus in 2019. Zo’n 500 bedrijven praten de bezoeker dit keer daarom met des te meer genoegen bij over hun producten en diensten. Dat doen ze deze week van maandag tot en met vrijdag.
Zo ook het bedrijf Houtbouw Neede. De grote houten draagconstructie op de stand is niet over het hoofd te zien. Het maken van dergelijke gebinten voor woningen –maar ook voor bijgebouwen, schuren en garages– is dan ook de specialiteit van het bedrijf. Directeur Claudia Rusink hoop dat Nederland steeds meer het voorbeeld van Scandinavië en de Alpenlanden gaat volgen. „Daar bouwen ze al veel langer kwalitatief hoogwaardige huizen met hout”, weet ze.De voordelen van houtbouw zijn onmiskenbaar, aldus Rusink. Het helpt bijvoorbeeld tegen het probleem van de te hoge CO2-uitstoot. „In tegenstelling tot bijvoorbeeld beton, absorbeert hout CO2. Daarbij kan een houten constructie volledig in elkaar worden gezet op de werkplaats. Dat doen wij dan ook. Zo’n gebinte kan dus in één vervoersbeweging op locatie worden gebracht. Dat scheelt een hoop heen- en weer rijden. Geen stikstofrekenaar die daar op tegen kan zijn.”
Bewust
Het imago dat hout brandgevaarlijk is, wuift Rusink weg. „Laat ik het zo zeggen: als ik in een brandend gebouw zou staan, heb ik liever dat de constructie van hout is dan van metaal. Allereerst vatten massief houten balken moeilijk vlam. En als het al brandt, ontstaat er een koolstoflaag op het hout. Die werkt vertragend. Metaal smelt en zakt daarna in elkaar. Dat is veel onveiliger.”
Houtbouw heeft volgens Rusink de toekomst. Ze ziet dat de particuliere markt groeit. Met name de jeugd kiest bewust voor duurzaamheid, merkt ze. „Toen we in 2011 begonnen, was 10 procent van onze klanten particulier. Dit percentage ligt inmiddels op 50 à 60 procent. Dat zegt wel iets.”
Stefan van der Linde, commercieel technisch adviseur bij dakenspecialist Oranjedak merkt ook dat vooral de jeugd duurzaamheid steeds belangrijker vindt. „Ik heb drie kinderen in de leeftijd van 16 tot 23; voor hen is dat van wezenlijk belang. Dat geldt ook voor klanten.”
Circulariteit, de herbruikbaarheid van materialen, vinden zowel bedrijven als particulieren steeds belangrijker, zegt Van der Linde. Daarom gebruikt het bedrijf circulaire producten. Maar wat lang meegaat, hoeft ook niet snel te worden vervangen, redeneert hij. „Om die reden werken we met toekomstbestendige materialen, zoals duurzame bitumen.”
Biodiversiteit
Een andere groeiende wens vanuit de markt: multifunctionele daken. Van der Linde: „Naast de primaire functie willen mensen het dak bijvoorbeeld ook gebruiken om energie op te wekken, wateroverlast te voorkomen, de omgevingstemperatuur te verlagen of om bij te dragen aan de biodiversiteit.”
Welke functies moet een dak allemaal hebben? De klant weet dat vaak ook niet precies. Daarom heeft het moederbedrijf van Oranjedak een speciale tool ontwikkeld. De klant hoeft alleen maar verschillende scores toe te kennen aan diverse functionaliteiten. „Daar komt dan een type dak uit dat helemaal is afgestemd op de behoeften van de klant”, aldus Van der Linde.
Het bedrijf streeft naar een uitstootvrije maatschappij in 2050. „Maar dat kunnen we niet alleen”, zegt veiligheidsdeskundige Max Kwantes van dakdekker Zero250, dat valt onder hetzelfde moederbedrijf. „Daarom bespreken we soms met klanten hoe zij hun daken nóg meer kunnen verduurzamen. Hoewel er bij renovatieprojecten nog veel te winnen valt, kiezen negen van de tien klanten in de nieuwbouw voor duurzame daken.”
Smartphone
Het bedrijf Verbouwapp wil met –de naam zegt het al– een app het verbouwen van een woning efficiënter en overzichtelijker maken. „Met checklists helpen we woningeigenaren om zich optimaal op een verbouwing voor te bereiden”, legt innovatiespecialist Steven Blankestijn uit. „Op de app kan de gebruiker onder meer alle documenten opslaan en zowel het budget voor de verbouwkosten als de status van de werkzaamheden checken.”
Aanvankelijk was de app bedoeld voor aannemers, maar al snel bleken woningeigenaren het programma veel vaker te downloaden, vertelt productontwikkelaar Hugo van Schaik. „We hebben nu voor zowel particulieren als aannemers een speciale app.”
De app is gratis, maar de huiseigenaar die alle functies wil gebruiken, betaalt daar eenmalig 75 euro voor. „Op een verbouwbudget van duizenden euro’s is dat natuurlijk niet veel”, aldus Van Schaik. „Voor een paar potten Latex ben je al meer kwijt”, grapt Blankestijn.