BCC stopt met verkoop van kindermobieltje
De keten van elektronicazaken BCC heeft de verkoop van Foony, een mobieltje voor 4- tot 8-jarigen, in Nederland gestaakt na commotie over gezondheidsrisico’s.
„Het is nog helemaal niet aangetoond dat mobieltjes schadelijk zijn, maar wij willen toch onze verantwoordelijkheid nemen”, zei BCC-directeur Brussel donderdag.
In Groot-Brittannië stelde het hoofd van de Nationale Radiologische Beschermingsraad, Sir William Stewart, eerder deze week dat jonge kinderen uit voorzorg geen mobiele telefoon zouden mogen gebruiken. Volgens onderzoekers hebben kinderen een veel dunnere schedel die de warmtestraling niet weert.
Foony is exclusief te koop bij BCC en bij aanbieder van mobiele telefonie Debitel. „We staken de verkoop tijdelijk totdat er meer duidelijkheid is”, stelde Brussel namens BCC. Debitel heeft nog geen standpunt ingenomen, zei een woordvoerster. „We verdiepen ons in de problematiek en beraden ons op stappen.”
In 37 BCC-winkels is Foony sinds november te koop voor 69,95 euro (inclusief een beltegoed van 32 euro). Volgens Brussel zijn er sindsdien vijfhonderd exemplaren over de toonbank gegaan. Brussel benadrukte dat BCC geen terugroepactie begint. „Er mankeert niets aan het product Foony.” Als sommige ouders zich toch zorgen maken over het gebruik van Foony door hun kinderen, mogen ze het apparaat terugbrengen. „Ze krijgen dan hun geld terug.”
Foony is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Maar daarnaast zijn er tal van andere mobieltjesmerken voor jonge kinderen, meestal met beltegoed-kaarten om te voorkomen dat het kroost onbeperkt aan het bellen slaat. BCC is niet van plan om andere mobieltjes uit de handel te halen. „Ouders hebben hun eigen verantwoordelijkheid”, meent Brussel. „We staken de verkoop van Foony tijdelijk, omdat we willen uitzoeken wat er precies aan de hand is.” Daarvoor neemt BCC contact op de Gezondheidsraad en onderzoeksinstituut TNO.
Het CDA meldde woensdag al vragen te stellen over de kwestie aan het kabinet. Donderdag deed GroenLinks dat ook. De GroenLinks–fractie in de Tweede Kamer wil weten of ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen minder in aanraking komen met mobiele telefoons. De fractie wil ook weten of er een verbod komt op het plaatsen van zendmasten in de buurt van scholen.