Koninklijk HuisCuraçao

Oranjes nemen de tijd voor verhalen over slavernij

„Jullie hebben de klok, maar wij hebben de tijd”, zei koning Willem-Alexander vrijdag. De Oranjes wilden het gesprek met nazaten van slaven op Curaçao niet voortijdig afbreken.

Redactie Koninklijk Huis
3 February 2023 21:10Gewijzigd op 3 February 2023 21:58
Voormalige suikerplantage Hofi Mango. beeld ANP, Remko de Waal
Voormalige suikerplantage Hofi Mango. beeld ANP, Remko de Waal

Samen met koningin Máxima en prinses Amalia luisterde de koning geïnteresseerd toen de nakomelingen vertelden over de tijd na de afschaffing van de slavernij in 1863. Lange tijd bleven voormalige slaven werken voor de plantagehouder, uit traditie. Als ‘betaling’ voor het wonen op de plantage moesten ze soms een of meerdere dagen gratis werken.

Een van de aanwezigen, Freddy Monte, vertelde over zijn grootvader, die vlak na de afschaffing van de slavernij werd geboren. Hij sloeg een spijker in zijn voet, zodat hij niet meer gratis kon werken. Het was één van de vele vormen van protest uit die tijd, zo werd aan het koningspaar en de prinses uitgelegd.

Prinses Amalia haalde tijdens het gesprek de Curaçaose vlag van tafel die tussen haar en andere tafelgasten stond: „Zo kan ik u beter zien.”

Vlak voor het gesprek vroeg de directeur van Museo Tula de koning of hij zou willen overwegen „als eerste koning” excuses voor de slavernij aan te bieden. Daarop zei de vorst niets, maar hij knikte instemmend.

Het museum is gevestigd bij Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 Curaçaose slavenopstand van 1795 onder leiding van Tula begon. De Oranjes begonnen de dag daar vrijdag met het bijwonen van een voorstelling over de slavenopstand.

Bij aankomst werd het gezelschap ontvangen door mensen in traditionele klederdracht, die op een stierenhoorn bliezen. Het instrument en de kledij werden ten tijde van de slavernij al gebruikt, en ook nu nog, bijvoorbeeld tijdens uitvaarten.

Een groep van zo’n achttien mensen speelde de voorstelling, vol traditionele muziek, en teksten in het Papiaments en in een oude Afrikaanse taal. Termen als „nos ke nos libertad” (wij willen onze vrijheid) kwamen regelmatig voorbij.

Het koningspaar en de prinses bezochten ook Hòfi Mango, een voormalige suikerplantage die nu een natuurpark is. Hier is een hoveniersopleiding opgezet.

Het bezoek aan Curaçao werd afgesloten op het Jump-In Tumba Festival, één van de grootste muzikale evenementen op Curaçao. Sint Maarten is het volgende eiland dat het koningspaar en de kroonprinses bezoeken.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer