Poetsen met groene middeltjes uit oma’s tijd
Alfabetisch poetsen met groene middeltjes uit oma’s tijd. Niet omdat het moet, maar omdat het zin geeft, stelt Diet Groothuis, auteur van ”Het groene poetsboekje”.
„Wat maakt het schoonmaken van ons huis tot zo’n ondankbare, vervelende klus”, vraagt Groothuis zich af. Poetsen kan juist rustgevend zijn. En wat een bijkomend voordeel is: schoonmaken levert een band met je huis op. Je leert welke plekjes speciale aandacht nodig hebben en je ontdekt wat lastige hoekjes zijn.Door je eigen spullen met zorg te behandelen, leer je de wereld om je heen ook met meer respect te benaderen, meent ze.
”Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd” is een bekende uitdrukking. Dat Groothuis zich hierin kan vinden, blijkt uit het gedeelte dat ze citeert uit het boek ”Schoon!” van Claudette Halkes en Annemarieke Piers. „Van veel rommel in huis word je rommelig in je hoofd”, schrijven zij. Opruimen en schoonmaken zijn belangrijk om je goed te voelen. Maar reinig je huis ook twee keer per jaar spiritueel, aldus de schrijfsters, want pas dan „kunnen de bewoners gelukkig en gezond leven”. Gebaseerd op de Chinese filosofie feng shui. Iets wat niet overeenstemt met de Bijbelse kijk op geluk. Wat wel aanspreekt, is het praktische schoonmaakalfabet, met tips voor het aanrecht en de afvoer tot de vuilnisbak en de was. Aangevuld met nuchtere opmerkingen („Ecowasbol? Flauwekul.”) en leuke gedichtjes (”Verdriet is drie sokken” van Koos Meinderts).
Op 21 februari komt ”Het groene poetsboekje” uit. Het staat vol praktische tips, bijpassende afbeeldingen. De verwoording maakt dat ik direct aan de slag wil gaan. Gewapend met schoonmaakmiddeltjes uit grootmoeders tijd en een poetsdoek van bamboe.
Boekgegevens
Het groene poetsboekje, Diet Groothuis; uitg. Atlas Contact; 144 blz.;
€ 17,50