BBB en JA21 lijken te scoren bij verkiezingen
Als de opiniepeilers de trends goed doorzien, zullen BBB en JA21 gaan scoren bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Dat heeft gevolgen voor het natuurbeleid dat Rutte IV voert. En voor de samenstelling van de Eerste Kamer.
De campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart komen langzaam op stoom. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen de grootste regeringspartijen tikken.
De jongste peiling van Maurice De Hond laat zien dat BBB de positie van het CDA gaat overnemen. Volgens hem wordt het CDA in geen enkele gemeente meer de grootste partij. De VVD kan in het grootste aantal gemeenten de grootste partij worden, de BBB volgt op de voet. De PVV lijkt in veel gemeenten over het hele land ook goede zaken te doen. JA21 doet het goed in de regio rond Rotterdam.
De BBB, die nu een zetel heeft in de Tweede Kamer, wint in het noorden, oosten en zuidoosten van het land. Daarmee wordt opnieuw de kloof zichtbaar tussen de Randstad en de rest van het land.
De opkomst van de BBB heeft ook gevolgen voor SGP en ChristenUnie. De band over het land waar deze partijen het grootst zijn, loopt niet langer door naar het noordoosten. Daar gloriëren vooral BBB en ook PVV.
Dwars
De verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben dit keer ook een landelijke component. Het kabinet Rutte IV heeft aan de provincies de opdracht gegeven om het natuurbeleid invulling te geven. Belangrijk element daarin is dat boeren minder ruimte krijgen. Op dit moment ligt de provincie Overijssel al dwars. De verwachting is dat meerdere provincies coalities krijgen die weinig trek hebben om hun boeren te pesten. En dat is lastig voor de uitrol van het stikstofbeleid van Rutte IV.
Landelijke politici kijken natuurlijk ook angstvallig naar de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De nieuwe Statenleden kiezen in mei een nieuwe Eerste Kamer. Dat de regeringspartijen, die nu 32 van de 75 zetels hebben, winst zullen boeken lijkt uitgesloten. De coalitie steunt in de Eerste Kamer bij omstreden wetten vaak op PvdA en GroenLinks. Die hebben nu samen 14 zetels. Het moet wel heel gek lopen als de coalitiepartijen met PvdA en GroenLinks, die na de verkiezingen een gezamenlijke fractie gaan vormen, met de vier coalitiepartijen geen meerderheid kunnen vormen. En dat is dan nog een beetje goed nieuws voor Rutte en zijn kornuiten.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken in Den Haag.