OpinieCommentaar

Westen moet Oekraïne zware tanks leveren

Zet de Oekraïne-contactgroep, die deze vrijdag in Duitsland bijeenkomt, het licht op groen voor de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne? Dat is de cruciale vraag die op tafel ligt en waar een antwoord op moet komen. En dat is niet eenvoudig.

Hoofdredactie
20 January 2023 10:29Gewijzigd op 23 January 2023 14:48
Een Leopardtank. beeld AFP, Wojtek Radwanski
Een Leopardtank. beeld AFP, Wojtek Radwanski

De tanks heeft Oekraïne hard nodig. De oudere Sovjettanks die het Westen eerder stuurde, zijn zo goed als uitgeschakeld. Oekraïne kan de modernere Leopardtank prima gebruiken, omdat die zwaarder is gepantserd en grotere vuurkracht heeft. Diverse landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, hebben al wapens toegezegd. De ogen zijn met name gericht op bondskanselier Olaf Scholz, want die aarzelt en aarzelt weer eens.

Scholz zei woensdag bereid te zijn die tanks te leveren – maar alleen onder voorwaarden. „Duitsland zal nooit alleen optreden, maar altijd met andere landen, vooral de Verenigde Staten”, verklaarde de bondskanselier. Dit argument snijdt geen hout, want het Witte Huis zei vorig jaar september al dat men in Amerika er geen bezwaar tegen heeft als Berlijn in Europees verband de Leopardtanks aan Kiev levert.

Duitse media meldden eerder dat Scholz de levering van Amerikaanse Abramstanks als voorwaarde stelt om het licht op groen te zetten voor de Leopards. Washington geeft aan dat dit er voorlopig niet in zit, omdat omgaan met deze tank een lange opleiding vereist.

En dan is er bij Scholz de angst dat het Kremlin het leveren van de tanks zal zien als een verdere escalatie van het conflict. De VS begrijpen de vrees. Washington maakt daarom terecht voortdurend risico-analyses. De VS zien eveneens dat het karakter van de oorlog verandert. De Amerikanen leggen daarvoor de schuld bij Moskou. Toen de Russische strijdkrachten bijvoorbeeld meer inzetten op artillerie, besloot Washington het Himarswapensysteem naar Kiev te sturen. Als de Amerikaanse redenering klopt, zijn het dus de Russen die eerder de strijd doen escaleren. Het Kremlin spreekt dit uiteraard tegen.

Op de achtergrond speelt de vraag of Oekraïne met de nieuwe wapens de Krim zal heroveren. Dat Kiev de gebieden weer in bezit neemt die het in deze oorlog verloor, vormt geen punt van discussie. De Krim ligt anders. In Amerika heeft men er steeds minder moeite mee dat de Krim weer in handen komt van Oekraïne. In Europa is men niet zo ver. Omdat een groot deel van de Russische bevolking achter de annexatie van de Krim staat, twijfelt men in de Europese hoofdsteden. Een tussenoplossing kan zijn dat er wordt gedreigd met de Oekraïense herovering van de Krim. Hiermee kan men de Russen het mes op de keel zetten.

Nogmaals, moeten de westerse landen vrijdag afzien van het sturen van de Leopards? Dat is onverstandig, want dat betekent uiteindelijk de doodsteek voor Oekraïne. Het Westen moet het land militair blijven steunen, maar met beleid. Bovendien kan het geen kwaad als Duitsland als grootste land binnen Europa een duidelijk signaal aan Poetin afgeeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer