Binnen PKN historisch orgel aanpassen? Eerst verplicht advies Commissie Orgelzaken
Een PKN-gemeente die werkzaamheden wil laten uitvoeren aan een historisch orgel, moet eerst een advies aanvragen bij de Commissie Orgelzaken.
Dat meldt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) donderdag op haar website. De Commissie Orgelzaken (COZ) is een onderdeel van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) binnen de PKN.
De nieuwe richtlijn is een uitvloeisel van de vergadering van de PKN-synode die in november werd gehouden, waar ordinantie 11-22-1 van de kerkorde is aangevuld. Deze ordinantie spreekt over het aankopen, bouwen, verbouwen, uitbreiden, restaureren, verkopen of afbreken van een historisch orgel. Nieuw is de aanvulling dat voor dergelijke werkzaamheden vanaf heden vooraf een verplicht advies nodig.
Een kerkelijke gemeente moet daarvoor advies inwinnen bij een van de adviseurs die aan de COZ zijn gelieerd. Het gaat volgens de brochure ”Zorg voor het orgel binnen de Protestantse Kerk” om een zevental orgeladviseurs, te weten Aart Bergwerff, Peter van Dijk, Theo Jellema, Cees van der Poel, Jaap Jan Steensma, Stef Tuinstra en Henk de Vries.
Nadat het advies is ingewonnen, kan het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken (CCBB) de aanvraag afhandelen. Als het een monumentaal orgel betreft dat van rijkswege is beschermd, is ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) betrokken bij het advies.
De Commissie Orgelzaken (COZ) ging in 2001 van start als commissie voor de drie Samen-op-Wegkerken. Tien jaar lang was dr. Jan Dirk Wassenaar (Hellendoorn) voorzitter van de commissie. Hij nam eind 2021 afscheid van de COZ. Op dit moment is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) voorzitter van de commissie.