In paniek door energieslurpend zuurstofapparaat
Mensen die thuis zuurstofapparaten gebruiken, maken zich grote zorgen over de gestegen energieprijzen. Het Longfonds pleit daarom voor een passende vergoeding.
Radeloos is ze. „Ik vraag alleen maar om adem”, smeekt Joke Lindenbergh (67) uit het Drentse Valthermond. Ze schrok hevig toen ze haar energierekening kreeg gepresenteerd: 780 euro per maand. Resoluut: „Ik ga dat niet betalen.” Voorheen betaalde ze 185 euro.
Haar energiekosten zijn flink toegenomen sinds ze op 6 oktober 2021 een zuurstofapparaat in huis kreeg. Gevolg was dat haar stroomverbruik verdubbelde. Het ding gebruikt ze zeven dagen in de week, 24 uur per dag. Aan het apparaat is een 11 meter lange slang bevestigd, zodat ze zich enigszins vrij door haar huis kan bewegen.
Een jaar of vijf geleden bleek dat de Drentse lijdt aan COPD, een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. In oktober 2021 stelden artsen bovendien de diagnose pulmonale hypertensie vast, wat betekent dat de bloeddruk in de vaten van haar longen te hoog is.
Ademnood
Sindsdien moet Lindenbergh aan de zuurstof. Zonder apparatuur overleeft ze het niet. Zelfs met extra zuurstof komt ze in ademnood als ze gaat liggen. Slapen doet ze daarom in zittende houding. Ze lijdt ook aan diabetes en reuma, maar daar doet ze luchtig over.
Lindenbergh is een van de circa 28.000 mensen in Nederland die over zuurstofapparatuur in huis beschikken. Velen van hen komen in de problemen omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. In veel gevallen overstijgt hun energieverbruik dat waarvoor het prijsplafond geldt, waardoor ze de volle mep moeten betalen. Zo gebruikt Lindenbergh 5500 kilowattuur stroom per jaar, terwijl het prijsplafond geldt tot een verbruik van 2900 kilowattuur.
Tarieven
Volgens het Zorginstituut moeten zorgverzekeraars de stroomkosten van een zuurstofapparaat volledig vergoeden. In de praktijk gebeurt dat echter vaak niet. Lindenbergh, die is aangesloten bij Menzis, krijgt een vergoeding van 95 cent per dag; ongeveer 30 euro per maand. Dat dekt bij lange na haar energiekosten niet.
Longfonds pleit daarom voor een passende vergoeding. Het ministerie van VWS heeft zorgverzekeraars daar ook al om gevraagd, via een Kamerbrief in november. Dit signaal is volgens het Longfonds echter nog niet door alle verzekeraars opgepikt.
Daarnaast wil het Longfonds dat de overheid compensatie regelt voor de groep mensen die door het gebruik van zuurstofapparatuur boven het energieplafond uitkomt. Mogelijk gaat Kamerlid Pieter Omtzigt vragen stellen over de kwestie.
Michael Rutgers, directeur van Longfonds: „Wij vinden het onterecht dat mensen zoals Joke in de problemen komen omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen. Zij weten niet meer wat ze moeten doen, want zonder zuurstof kunnen ze niet. Hier moet een oplossing voor komen.”