Strengere regels voor werkstraffen
Reclassering Nederland heeft haar regels voor de uitvoering van werkstraffen aangescherpt. Elk incident wordt voortaan gemeld bij het openbaar ministerie, dat zal beslissen of een onderzoek volgt.
Pogingen tot omkoping door gestraften van medewerkers of insinuaties hierover leiden er in ieder geval toe dat de taakstraf wordt beëindigd en is mislukt. Dat heeft de stichting dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van een onderzoek naar mogelijke wantoestanden bij de uitvoering van werkstraffen in Amersfoort en Utrecht. Daarbij zouden zowel gestraften als reclasseringsmedewerkers zijn betrokken.
Volgens de onderzoekers is er echter geen sprake van ernstige misstanden op de projectplaatsen in de twee steden. Het OM ziet ook geen aanleiding een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Wel kwamen enkele incidenten aan het licht.
Het gaat dan volgens Reclassering Nederland om roken, blowen en bellen tijdens de uitvoering van de taakstraf terwijl de reclasseringsmedewerkers niet ingrepen. Een en ander is volgens de stichting in strijd met de gedragsregels en zal niet meer worden getolereerd. Volgens een woordvoerster van de organisatie is de sturing van reclasseringsmedewerkers eveneens verbeterd. Wat dat precies inhoudt, zegt ze niet. Niemand is volgens haar ontslagen.
Het onderzoek is uitgevoerd na meldingen dat gestraften hun vonnissen zouden afkopen, in drugs zouden dealen en handelen in gestolen goederen. Van deze aantijgingen is volgens Reclassering Nederland niets gebleken.
Volgens het tv-programma Twee Vandaag, dat inzage had in het rapport, staan er tal van beschuldigingen in. Zo zouden medewerkers te amicaal omgaan met criminelen die hun taakstraf moeten uitvoeren en zouden ze hebben toegestaan dat taakgestraften eerder naar huis konden.