Opinie

Laat Taiwan via WHO meedoen met aanpak Covid-19 wereldwijd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en verwante partijen moeten toetreding van Taiwan tot dit VN-orgaan steunen. Dat komt de strijd tegen corona ten goede.

Hsin-Hsin Chen
14 January 2023 13:04
Taiwanees protest tegen uitsluiting van de WHO-vergadering in 2021 in Genève. beeld AFP, Fabrice Coffrini
Taiwanees protest tegen uitsluiting van de WHO-vergadering in 2021 in Genève. beeld AFP, Fabrice Coffrini

China schokte de wereld in 2020 toen zijn regering eindelijk de uitbraak van de Covid-19-pandemie bevestigde. Sindsdien voerde China een zeer streng zero-coronabeleid, dat de verbeelding van de buitenwereld te boven ging vanwege de soberheid en volharding die dit beleid kenmerkten. Drie jaar later schokte China de wereld opnieuw: in december vorig jaar besloot Peking plotseling bijna alle beperkende maatregelen los te laten.

Deze Chinese omwenteling veroorzaakt consternatie en bezorgdheid over de volksgezondheid in Europese landen, waaronder Nederland. De wereld juicht het toe dat China zich weer openstelt, maar de vraag is of het op de juiste manier gebeurt. Daarom moeten inkomende reizigers uit China sinds 10 januari uit voorzorg een negatieve coronatest laten zien. Minister Kuipers van Volksgezondheid bepaalde dit nadat verschillende EU-lidstaten soortgelijke maatregelen hadden genomen.

Gebrek aan gegevens

Vanwege het gebrek aan transparantie bij de Chinese overheid tijdens het delen van coronacijfers ontbreken officiële gegevens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekritiseerde de Volksrepubliek onlangs vanwege dit gebrek aan gegevens over het verloop van de huidige coronagolf, wat het bemoeilijkt om een overzicht te krijgen van de circulerende virusvarianten. Aangezien het Chinese Nieuwjaar (22 januari) voor de deur staat –dan gaan veel mensen bij elkaar op bezoek– valt nog te bezien hoe de coronagolf zich verder zal ontwikkelen. De druk op de gezondheidszorg kan nog groter worden.

Het beleid van de Chinese Volksrepubliek staat in schril contrast met dat van de buurlanden, bijvoorbeeld Taiwan. Dat voerde een stapsgewijs en transparant beleid om de samenleving geleidelijk weer open te stellen. Taiwan houdt het aantal nieuwe corona-
gevallen nog dagelijks bij, ook al is er al enkele maanden sprake van versoepeling. China daarentegen is enkele dagen na de versoepeling hiermee al gestopt.

De situatie in China betekent dat de wereld nog steeds voor pandemie-uitdagingen staat. De landen moeten samenwerken en zich voorbereiden op mogelijke toekomstige pandemieën. Taiwan ziet zichzelf als een onmisbare partner voor een succesvol herstel van de pandemie. Om de pandemie in te dammen, is Taiwan blijven samenwerken met andere landen bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van Covid-19-vaccins en geneesmiddelen. Ook heeft het medische benodigdheden gedoneerd aan landen in nood.

Mensenrecht

In mei wordt de 76e Wereldgezondheidsvergadering (World Health Assembly, WHA) gehouden. De afgelopen jaren is Taiwan niet uitgenodigd om deel te nemen aan de WHA. Om ervoor te zorgen dat Taiwan niet achterblijft en er geen leemte ontstaat in de wereldwijde gezondheidszorg, tracht het land op professionele en pragmatische wijze aan deze vergadering deel te nemen. Zo kan het bijdragen aan de wereldwijde inspanning om de visie van de WHO, een wereldwijd netwerk voor ziektepreventie, te verwezenlijken.

Daarom wordt er bij de WHO en verwante partijen op aangedrongen om toetreding van Taiwan tot de WHO te steunen en Taiwan in staat te stellen deel te nemen aan WHO-
vergaderingen en -activiteiten. Tot nu toe heeft China dit steeds kunnen verhinderen.

Wij hopen dat de wereld, onze buurlanden inbegrepen, tijdens de komende WHA eindelijk afscheid kan nemen van de tragische en langdurige coronapandemie. Taiwan zal met de rest van de wereld blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen het fundamentele mensenrecht op gezondheidszorg geniet, zoals vastgelegd in de grondwet van de WHO. In de geest van de 2030-doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling mag niemand achterblijven. En alleen een systeem van transparantie en democratie kan de strijd tegen een wereldwijde pandemie aan.

De auteur is vertegenwoordigster van Taiwan in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer