Vaticaan heropent zaak vermiste Emanuela Orlandi
De aanklager van de Vaticaanse rechtbank, Alessandro Diddi, heeft een onderzoek gelast naar de verdwijning van Emanuela Orlandi, een van de onopgeloste raadsels uit de recente Italiaanse en Vaticaanse geschiedenis.
De 15-jarige dochter van een bode van de pauselijke huishouding, Vaticaans staatsburger, verliet in de middag van 22 juni 1983 de muziekschool waar zij fluitlessen kreeg en is sindsdien spoorloos. Naast onbewezen vermoedens van ontvoering en lustmoord is haar verdwijning in verband gebracht met allerlei mogelijke complotten waarbij ook het Vaticaan betrokken zou zijn.
De Vaticaanse justitie, die zich tot nu toe afzijdig hield, heeft nu na bijna veertig jaar gehoor gegeven aan de smeekbeden van Emanuela’s familie. Een doorbraak, aldus haar broer Pietro.
In de jaren na haar verdwijning werden de familie Orlandi en de Italiaanse media overspoeld door ‘tips’ van aasgieren, psychisch zieke mensen en lieden die bewust valse sporen uitzetten. Onderwereldfiguren noemden de naam van de in 1990 vermoorde Romeinse gangsterbaas Enrico De Pedis. Hij zou Emanuela hebben ontvoerd om het Vaticaan te chanteren en zo het geld terug te krijgen dat hij had verloren via de IOR, de Vaticaanse bank van de corrupte aartsbisschop Marcinkus. De Pedis’ toenmalige vriendin verklaarde in 2008 dat het meisje was gedood en haar lichaam gedumpt in een betonstorter. In 2013 overhandigde een lid van De Pedis’ bende aan de familie Orlandi een fluit die als eigendom van Emanuela werd herkend.
Een geheel andere theorie is die van Ali Agca, de Turkse extremist die in 1981 een aanslag pleegde op paus Johannes Paulus II. Volgens hem was de ontvoering van Emanuela –en een maand eerder die van haar leeftijdsgenoot Mirella Gregori, die ook nooit is teruggevonden– het gevolg van chantage, niet van, maar door het Vaticaan. De Poolse paus zou hebben gewild dat Agca de Bulgaarse en Russische geheime diensten zou aanwijzen als zijn opdrachtgevers in ruil waarvoor hij zou worden vrijgelaten. Maar daarvoor moest de Italiaanse president Pertini hem gratie verlenen en om hem daartoe aan te zetten, werd Emanuela gekidnapt en meegevoerd door nonnen, aldus Agca.
Franciscus
In 2015 seponeerde de rechtbank van Rome de zaak Orlandi, die desondanks regelmatig terugkeerde in de actualiteit. In 2019 werd na een anonieme tip een tombe op het Duitse kerkhof in Vaticaanstad geopend. Daar bleek Emanuela echter niet in te liggen. In 2022 wijdde Netflix de documentaire-serie Vatican Girl aan het raadsel en vorige maand vroeg een Italiaans kamerlid om een parlementaire enquête. Na het overlijden van ex-paus Benedictus, ten slotte, maakte diens secretaris Georg Gänswein in voorpublicaties van zijn autobiografie gewag van een dossier Orlandi, terwijl de Vaticaanse autoriteiten het bestaan ervan altijd hebben ontkend. Maandag ontbood paus Franciscus Gänswein bij zich en kort daarop werd aangekondigd dat het Vaticaan de zaak weer zou openen. „Ik denk dat Franciscus zelf opdracht heeft gegeven”, zei Pietro Orlandi maandagavond.