Opnieuw te weinig stemmen voor voorzitterschap McCarthy
De Republikein Kevin McCarthy heeft donderdag weer niet genoeg stemmen gekregen om voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden. Na een zevende, achtste en negende stemming is nog steeds niet duidelijk wanneer het Amerikaanse lagerhuis een nieuwe voorzitter krijgt. Het is de langste verkiezing sinds 1859.
Fractieleider McCarthy heeft, als parlementariërs zich niet van stemming onthouden, 218 stemmen nodig om voorzitter te worden. Hij wordt bij elke stemming telkens gesteund door ongeveer 200 partijgenoten, twintig anderen stemmen steeds op anderen. Een van hen stemde donderdag op oud-president Donald Trump, die de Republikeinen eerder opriep om McCarthy te steunen.
De groep dissidenten vindt dat McCarthy niet conservatief genoeg is en denkt dat hij te bereid zou zijn om deals te sluiten met de Democraten, die de dienst uitmaken in de Senaat en het Witte Huis. Ondanks nieuwe concessies is het McCarthy ook donderdag niet gelukt om het voorzitterschap veilig te stellen, terwijl de aanstelling van een voorzitter doorgaans als een formaliteit geldt.
De vorige keer dat het Huis meerdere stemmingen hield, was honderd jaar geleden, in 1923. De nieuwe voorzitter werd toen bij de negende stemming gekozen. De stemmingen gaan door totdat er een nieuwe voorzitter is. De laatste keer dat er vaker dan tien keer gestemd moest worden, was in 1859. Enkele jaren daarvoor, in 1856, werd een recordaantal van 133 keer gestemd. Dat duurde toen twee maanden.
Het Huis kwam dinsdag voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeen. Zonder voorzitter kunnen de parlementariërs niet worden beëdigd en aan het werk. De Republikeinse partij won bij de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar meer zetels dan de Democraten. De Democratische partij verenigt zich bij de stemmingen achter hun kandidaat-voorzitter Hakeem Jeffries.
De Democraat Nancy Pelosi, die sinds dinsdag geen voorzitter meer is, heeft de situatie in het Huis omschreven als „krankzinnig”, meldt The New York Times. De Amerikaanse krant schrijft dat Pelosi het bizar vindt dat telkens wordt gestemd zonder verschillende resultaten. De parlementariër uit Californië vervulde de functie van voorzitter als eerste vrouw en twee keer.